Vozovi opet prelaze Dunav preko Žeželjevog mosta - posle teretnog i putnički


Nakon skoro 19 godina vozovi opet prelaze Dunav preko novog
Žeželjevog mosta. Njegov značaj ogleda se u činjenici da će biti deo Koridora 10 i deo buduće brze pruge Beograd-Budimpešta, a za njegovu izgradnju utrošeno je oko 55 miliona evra.

Lepotan i ponos železnica Srbije, nije međutim prvi voz koji je prešao novi Žeželjev most. U 12 sati i 54 minuta iz pravca Petrovaradina prema Novom Sadu, stigao je malo stariji voz sa dva vagona, čiji je mašinovođa, simbolično, dugom sirenom pozdravio oko 50-ak ljudi, koji su poželeli da vide i deo istorije novog mosta.

Netsrpljenje i iščekivanje prvog putničkog voza vladalo je i među onima, koji su preko njega prelazili i pre više od pola veka...

Pre putničkih, novim Žeželjevom mostom, projurili su i teretni vozovi, čija će masa ubuduće, prema rečima projaktanta mosta, Aleksandra Bojovića, moći da pređe i brojku od 6.000 tona, što znači, da će most moći da izdrži i višestruko veće opterećenje u odnosu na onaj, koji je srušen 23. aprila 1999. godine.

Prema najavama ministarke građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović, saobraćaj za putničke autmobile trebao bi da bude moguć do juna, kada se završe preostali radovi na pristupnim saobraćajnicama.

Od danas, vozovi više neće saobraćati montažno-demontažnim mostom, što će i omogućiti brži prelazak Dunava za putnička vozila.

izvor: rtv.rs, agencije, video: facebook.com/prugeivozovivojvodine

Otvoren novi Žeželjev most - Prvi voz prešao most (VIDEO)