Vojvođanske opštine "odskaču" u odnosu na prosek Srbije


Svaka peta opština u Vojvodini privukla je u proteklih pet godina
više od 10 investicija, a još četvrtina između četiri i 10, po čemu "odskaču" u odnosu na prosek Srbije.

Ipak, kako je pokazalo istraživanje NALED-a, neophodno da unaprede saradnju s privredom i da ojačaju ulogu kancelarija za lokalni ekonomski razvoj (LER).

"Vojvođanski gradovi i opštine nastoje da sistemski pristupaju ekonomskom razvoju i čak 97 odsto ima dugoročnu strategiju razvoja i opredelilo se za podsticanje investicija u poljoprivredu, mašinsku i tekstilnu industriju, kao i u ugostiteljstvo", navodi se.

Dobra vest je i da je 89 odsto opština formiralo kancelarije za LER, ali njihov značaj u lokalnoj upravi nije dovoljno istaknut, ukazuje Nacionalna alijansa za lokalni ekomonski razvoj.

S druge strane, gotovo polovina opština nije oformila privredni savet, u okviru kojeg bi zajedno s privredom tražile rešenja za unapređenje uslova za poslovanje, s obzirom na to da su lokalne kompanije njihovi najbolji promoteri.

"Potencijali Vojvodine su neuporedivo veći od stepena njihove iskorišćenosti, ali i od percepcije koju o njima imaju potencijalni investitori, i to želimo da menjamo i već smo počeli stavljajući među prioritete podršku razvoju svih delova pokrajine", izjavio je predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović.

Mirović je dodao i da je ravnomeran ekonomski razvoj AP Vojvodine izdvojen kao jedan od glavnih prioriteta po formiranju aktuelne Pokrajinske vlade.

"To je od nas tražila realnost, jer je nesklad stepena razvijenosti pojedinih delova pokrajine bio izuzetno velik, gotovo bi se moglo reći drastičan", poručio je Mirović.

Članica Upravnog odbora NALED-a Stanka Pejanović ukazala je na to da je dobar pristup u privlačenju investicija u Vojvodini prepoznao i "Fajnenšel tajms".

"Vojvodina, Srem i lokalne samouprave, poput Sremske Mitrovice, Inđije, Zrenjanina, Sombora, Pančeva, Rume i Stare Pazove, godinama unazad su pozicionirani među 10 najboljih evropskih regiona i gradova za investiranje na listi Fajnenšel Tajmsa, a zajedničko im je da su prošli program koji sprovode NALED i partnerske institucije u Hrvatskoj, BiH, Makedoniji i Crnoj Gori", poručila je ona.

Između ostalog, brojke pokazuju da su sertifikovane vojvođanske samouprave u proseku privukle sedam investicija, a nesertifikovane tek 3,3.

izvor: FoNet, 021.rs, agencije, foto: ilustracija