Uredite svoj komšiluk: Uređenje malih javnih površina - NS, Irig, Beočin i Sremski Karlovci


Fondacija “Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture”
raspisala je sredinom ove nedelje konkurs “Nova mesta - mikrogranting” za uređenje malih javnih površina na području Novog Sada i “Zone 021” koja obuhvata optšine: Irig, Beočin i Sremski Karlovci”.

Pravo učešća na konkursu imaju: udruženja građana, stambene zajednice i druga udruženja građana, a podnosilac prijave može da konkuriše sa najviše tri predloga projekta.

Udruženjima građana i stambenim zajednicama, čiji predlozi budu izabrani kao najbolji, od strane stručnog žirija, biće odobreno maksimalno 350.000 dinara.

Kako ističu iz Fondacije 2021 osnovni cilj konkursa, pod sloganom “Uredite svoj komšiluk” je jačanje svesti o značaju učešća lokalne zajednice u uređenju malih urbanih javnih prostora i podizanje kapaciteta građana i lokalne zajednice za uređenje tih prostora kroz zajednički rad. Male urbane intervencije predstavljaju inovativne ideje koje oživljavaju javne i svima dostupne prostore kroz lako izvodljive projekte.

Prednost im je u niskim troškovima, relativno brzoj intervenciji i pozitivnom uticaju na kvalitet korišćenja javnog prostora lokalnog stanovništva. “Mikrogranting” tako obuhvata finansiranje svih investicija na površinama javne namene za koje nije potrebno pribavljanje urbanističkih uslova i građevinskih dozvola. Postavljaju se ankerisanjem na površini, do dubine od 40 centimetara.

Tu spadaju: novi urbani mobilijar (klupe, korpe za otpatke, zaštitni stubići, držači za bicikle, žardinjere...), ozelenjavanje površina, akcije čišćenja i uređenja prostora, kulturne i ekološke aktivnosti, isticanje zelenih površina, uređenje površina za socijalne aktivnosti (staze za boćanje, mini skejt-parkovi, oprema za javni šah, javni ormarići, biblioteke...), prostori za kreativno izražavanje i drugi predlozi.

Bitno je to da predložene lokacije moraju da budu javne površine koje su svima dostupne na području Novog Sada i opština iz “Zone 021”. Lokacije ne mogu da budu na privatnim parcelama, dvorištima i prostorima koji se nalaze u zaštićenim zonama!

Detaljnije informacije u vezi s Javnim konkursom mogu da se dobiju radnim danima od 10 do 12 sati na telefon 060/7202116 ili mejlom, na adresu: predlogns@2021.rs.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija