Upravnik zgrade može da zaradi i do 1.000 dinara po stanu, u nerazvijenim opštinama 80


Svega 10 odsto zgrada u Srbiji opredelilo se za profesionalnog
upravnika. Njegova zarada varira. Od toga da li radi kao privredno društvo ili kao samostalni preduzetnik, u kojoj lokalnoj samoupravi, o koliko stanova brine, ali i od umeća pregovaranja, prenosi RTS.

U Beogradu upravnik može da zaradi po stanu i do 1.000 dinara, u nerazvijenim opštinama 80 dinara.

"Očekujemo da profesionalni upravnik dođe da zameni sijalicu ili da održava same popravke u stanu, međutim to nije posao upravnika. Njegov posao je da pripremi plan održavanja u smislu sagledavanja načina za ostvarivanjem prihoda za zgradu i pokriće određenih troškova", kaže Mirjana Kovačević iz Privredne komore Srbije.

Najčešće, pokazuju istraživanja, stanari ne znaju šta su tačno ostali troškovi.

"Konkretno mislim na specijalizovanje službe gradsko-stambeno, vojno-stambeno, čišćenja koje zgrada i ulaz plaća", kaže Dušan Uzelac, urednik portala "Kamatica".

Nije retkost, naročito u velikim stambenim zgradama, da neki od komšija ne žele da učestvuju u plaćanju troškova održavanja zgrade. To znači manje novca za popravku lifta, fasade, krova.

"Kamatica" je istraživala da li se i na koji način, takve komšije mogu "ubediti" da ravnopravno učestvuju u raspodeli troškova, a šta se dešava ako oni to ipak ne žele.

"Pravno je moguće ako svi stanari ne plaćaju ono što je dogovoreno na skupštini stanara, suočavaju se i sa mogućim tužbama i izvršiteljem. Moguće je da ako neko nije plaćao održavanje ulaza, a svi stanari su dali novac, moguće je da se protiv tog komišije pokrene postupak i pošalje izvršitelj kako bi prinudno naplatio iznos koji duguje", kaže Dušan Uzelac.

izvor: RTS, agencije, foto: NSinfo, ilustracija