Umesto viza - "ulaznica" za EU od 7 evra


Državljani zemalja Zapadnog Balkana će morati da od 2021.
godine preko interneta od EU traže dozvolu za ulazak u prostor Šengena, uz cenu od sedam evra.

Iako im nije potrebna viza, kako je potvrđeno agenciji Beta, građani će morati da plate taksu od sedam evra u okviru mera koje bi trebalo da stupe na snagu 2021. godine, a koje se uvode zbog potrebe za strožim nadzorom spoljnih granica Unije.

Ovu odluku, koja je najavljena jesenas, usaglasili su ambasadori zemalja EU, a sada treba da potvrdi Evropski parlament i potom usvoji i Savet ministara Unije i od januara 2021. će stupiti na snagu ove nove mere u sklopu sistema ETIAS.

To će obuhvatiti državljane svih zemalja izvan Unije, kojima nije potrebna ulazna viza u šengenski prostor EU, uključujući države Zapadnog Balkana, rekli su Beti zvaničnici u Savetu ministara EU.

Posle podnošenja zahteva, putnik koji namerava da krene u šengenski prostor EU će u roku od 96 sati dobiti odgovor, odnosno 96 sati pošto u sistemu ETIAS bude primljen zahtev, ako bi bila potrebna dodatna provera podataka.

Dozvola za putovanje će važiti tri godine, odnosno do kraja važnosti putnih dokumenata, ističe se u objašnjenju mera u sklopu sistema ETIAS.

Cilj je, kako je izjavio Valentin Radev, ministar unutrašnjih poslova Bugarske, predsedavajuće EU, da se "zna ko dolazi u EU pre nego stigne na granicu, tako da ćemo biti u stanju da bolje zaustavimo one koji mogu predstavljati pretnju našim gradjanima".

Kako se navodi u obrazloženju odluke,"ETIAS će omogućiti da se unapred proveri i, ako bude nužno, odbije dozvola za putovanje i ulazak u šengenski prostor gradjanima trećih zemalja kojima nije potrebna viza".

"To će", dodaje se, "poboljšati unutrašnju bezbednost, sprečiti ilegalnu imigraciju, zaštiti zdravlje gradjana i smanjiti vreme prolaska preko granica jer će biti utvrdjeno koja lica mogu predstavljati opasnost za ova područja i pre nego što dodju na spoljne granice EU".

izvor: Beta, agencije, foto: ilustracija