"U narednih nekoliko meseci kreće izgradnja Omladinskog centra na dve hiljade kvadrata"


Proteklog vikenda počeli su dugoočekivani radovi na obnovi
i revitalizaciji takozvane "Kineske četvrti", koja će postati Omladinska kreativna četvrt. Kako protiče rekonstrukcija, zahvaljujući kojoj će biti očuvano i arhitektonsko industrijsko nasleđe, proverila je ekipa RTV-a.

Naziru se stari industrijski objekti koji su do sada bili neprimetni. Prva faza rekonstrukcije podrazumeva rušenje baraka, izgradnju komunalne infrastrukture, koja do sada nije postojala, i uređenje saobraćajnica koje je okružuju.

U toku je rušenje neuslovnih i nebezbednih objekata, a industrijske zgrade biće rekonstruisane i sačuvane. Prema planu ovde bi mogao da nikne i novi Omladinski centar.

Izgradnja Omladinskog centra je prioritet pošto je Novi Sad već sledeće godine Omladinska prestonica Evrope.

"U narednih nekoliko meseci bi trebalo da krene izgradnja Omladinskog centra na dve hiljade kvadrata. Ideja je da tu bude 20-30 omladinskih organizacija i nekoliko multifunkcionalnih sala", kaže Vukašin Grozdanović iz OPENS-a.

O revitalizaciji stare industrijske zone Novog Sada diskutovano je prošle godine na javnim raspravama koje je organizovala Fondacija Novi Sad 2021.

Počelo je i iseljavanje korisnika prostora u "Kineskoj četvrti". Umetnici koji su tu stvarali očekuju da se po završetku radova vrate i nastave da rade u novom uređenom prostoru, ali i da im se pridruži veći broj kolega.

O rekonstrukciji i iseljenju obaveštene su i zanatlije čije su radionice u "Kineskoj četvrti" i njima je grad obezbedio adekvatne nove prostore.

Projektom rekonstrukcije trebalo bi da bude sačuvano arhitektonsko industrijsko nasleđe fabrike Petar Drapšin, a tek predstoji rasprava o sadržajima, jer taj budući kreativni i kulturni distrikt treba i oživeti.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO