U Kuli do kraja godine 500 novih radnih mesta


U Opštini Kula bi do kraja 2018. godine trebalo da se otvori 500
novih radnih mesta, što bi značajno smanjilo stopu nezaposlenosti u ovoj opštini.

Do kraja ove godine, naime, trebalo bi da sa radom počnu dva pogona u novoj Industrijskoj zoni u Kuli, "Fiorano2", koji pripada grupi "CALZEDONIA ITALIA" i proizvoditi donji veš, zaposliće 300 radnika, te Euroin, fabrika obuće u kojoj će posao naći 160 radnika.

Pogon "FIORANO 2" je već "pod krovom", a napreduje i izgradnja "EUROIN"-a, kaže za Tanjug predsednik Skupštine Opštine Kula Velibor Milojičić.

On napominje da je sa radom u novim halama već počela kompanija "Sevenplant", koja se bavi proizvodnjom sadnica voća, i koje posluje u sastavu holandske kompanije "Verbek". U njoj je posao dobilo pedesetak ljudi, uz pomoć subvencija Razvojne agencije Vojvodine.

Sve tri kompanije su, napominje Milojičić, kupile parcele u novoj industrijskoj zoni u Kula koja obuhvata 20 hektara u potpunosti infrastrukturno opremljena, prodate su još tri budućim investitorima.

"U ponudi imamo još 13 hektara potpuno opremljenog zemljišta u industrijskoj zoni, postoje zainteresovani investitori i mi se nadamo da ćemo nastaviti sa prodajom placeva u toj zoni, što će nam dalje doneti i veliki broj novih radnih mesta", uveren je Milojičić, koji napominje da su nove investicije jedina šansa za smanjenje nezaposlenosti u ovoj opštini.

On napominje da u fabrici "Fiorano" u Somboru od pre nekoliko meseci već rade na obuci budućih radnika, pre svega šivača, mehaničara, organizatora proizvodnje i voditelja linija, za novu proizvodnu jedinicu u Kuli, te da će radnici na obuci organizovanim prevozom dolaziti u Sombor sve do otvaranja novog pogona.

U ovoj kompaniji je istovremeno Tanjugu potvrđeno da postoji mogućnost otvaranja i većeg broja radnih mesta od najavljenih 300. Naime, ukoliko se ova investicija u Kuli pokaže isplativom, u "Fioranu" kažu da bi bila uvedena i druge smene u proizvodnji, a samim tim i dupliran broj radnih mesta.

Inače Kula , sa oko 40.000 stanovnika, trenutno, prema zvaničnim podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, ima preko 4.000 nezaposlenih i već treću deceniju zaredom jedna od najnerazvijenijih opština Bačke.

izvor: Tanjug, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO