U GSP zakazan generalni štrajk - Prekid rada zaposlenih na svom radnom mestu


Odvijaće se "prekidom rada zaposlenih na svom radnom mestu"

Kako saznaje 021.rs, sindikat "Nezavisnost" u Gradskom saobraćajnom preduzeću zakazao je generalni štrajk za ponedeljak 16. april.

Međutim, zahtevi koji su bili istaknuti prilikom štrajka upozorenja održanog 21. marta u međuvremenu su promenjeni.

U novim zahtevima ističe se šest problema. Traži se izuzimanje iz Zakona o privremenom obračunu zarada, izrada novog Pravilnika o sistematizaciji radnih mesta, Potpisivanje kolektivnog ugovora, isplata solidarne pomoći, skraćeno radno vreme za vozače i nabavka elektronskog sistema naplate.

Za dve trećine zahteva dat je rok od 30 dana, sem za prvi gde nije naveden nikakav rok i za poslednji gde se pominje kraj 2018. godine. Štrajk počinje u 3h ujutro, odvijaće se "prekidom rada zaposlenih na svom radnom mestu", a interese zaposlenih će zastupati Štrajkački odbor u tročlanom sastavu.

Interesantno je da sindikat već četvrti put menja svoje zahteve i više se nigde ne spominje smena rukovodstva preduzeća niti povećanje plata. U međuvremenu se oglasio i gradonačelnik Miloš Vučević koji je obećao skoro rešenje problema u gradskom prevozniku navodeći da je nedopustivo da zbog zbog nesuglasica između rukovodstva i dela radnika ispaštaju građani, prenosi 021.rs.

Ipak, da li će do štrajka i zaista doći još nije sasvim jasno jer su predstavnici sindikata posle četiri meseca po prvi put pristali na pregovore sa rukovodstvom firme. Kako saznaje 021.rs, dogovoreni su razgovori uprave i sindikalaca za prvi dan posle uskršnjih praznika, odnosno za utorak 10. april.

izvor: 021.rs, foto: NSinfo

POPULARNO