Studentkinje izvele Mocarta na ulicu: U Zmaj Jovinoj poznate kompozicije klasične muzike, rokenrol... (VIDEO)


Kažu da se osećanja i misli mogu izraziti ne samo jezikom već
i muzikom. Pojavljuje se u svim kulturama, govori o karakteru i poreklu i ima moć da spaja ljude bez obzira na razlike. Studentkinje Akademije umetnosti Radmilu Jovanović, Lidiju Lukičić, Danijelu Lapić i Senju Malbašu upravo je ljubav prema umetnosti spojila.

One su pre nekoliko godina oformile kvartet „Komika“ i odlučile da u centru Novog Sada uz tonove Mocartove „Male noćne muzike“ i Bramsove „Mađarske igre“ ulepšaju prolaznicima dan. Sugrađani ih mogu sresti u Zmaj Jovinoj ulici gotovo svakog popodneva i večeri kad to vreme dozvoli.

Kako kaže članica kvarteta Danijela Lapić, na prvom zajedničkom času na Akademiji umetnosti su prepoznale da imaju zajednički pogled na svet i muziku. Druženje su započele 2016. godine, kada je Akademija bila na turneji u Italiji, gde su odlučile da, kada se vrate, zajedno sviraju.

– U početku nismo znale kako da privučemo pažnju šireg auditorijuma i podelimo ljubav prema muzici – priča Danijela. – Devojkama sam predložila da probamo da sviramo u centru grada jer sam smatrala da je to dobar način da nas čuje mnogo ljudi. Takođe, želele smo da razbijemo predrasudu da je klasična muzika dosadna i da je približimo svima, pošto je ona danas, nažalost, ograničena na koncertne dvorane.

Kvartet su prvobitno nazvale „Tritonus“, ali na nastupima se dešavalo da ljudi pogrešno pročitaju ili teško upamte ime.

– Naziv „Komika“ rodio se sasvim slučajno – kaže Danijela Lapić za Dnevnik. – Tokom uobičajne večeri u Dunavskom parku, koja je proticala uz mnogo šale i smeha, jedna od nas je prokomentarisala „kako smo komične večeras“. Pomislile smo da bi upravo takvo ime trebao da nosi kvartet jer nas u potpunosti opisuje. Pri svakoj svirci dogodi se neki komičan gaf: zaboravimo pult za note ili notnu svesku, u žurbi ne možemo da nađemo stvari, izgubimo šal...

Odluka da se svira na ulici nije bila nimalo laka, nekad vremenske prilike koče nastupe, a često se susreću s raznim ljudima, raspoloženjima, pa i neukusnim komentarima.

– Nije lako svirati na hladnoći ili u neizvesnosti da li će pasti kiša, a kada je pretoplo, brzo se umorimo – iskrena je Danijela. – Najlepše se osećamo kada sviramo zajedno, kada vidimo da prolaznici uživaju u muzici koju stvaramo. Čak i profesori s Akademije nekad stanu da nas poslušaju, a imaju i razumevanja i podržavaju naš trud.

Kako kažu Radmila, Lidija, Danijela i Senja, u početku nisu mogle ni da pretpostave da li će se dopasti Novosađanima. Međutim, na njihovo iznenađenje, sugrađani su bili oduševljeni što se zvuci klasične muzike mogu čuti u jednoj od najstarijih novosadskih ulica.

– Iz dana u dan se trudimo da budemo što bolje jer nema ništa lepše od izmamljenog osmeha na licima neznanaca – uz osmeh kaže Danijela. – Aplauz je najglasniji pri završetku kompozicija Mocarta i Bramsa. Čak nam je jedan mladić napisao i poklonio pesmu, a dešavalo se da se sa svirke vratimo kući s ružama, buketima cveća i čokoladama.

Program koji ove talentovane devojke sviraju je raznovrstan.

– Trudile smo se da ga prilagodimo svim generacijama. Tu su poznate kompozicije klasične i filmske muzike, zatim evergrin pesme i rokenrol, ali i prerade popularne muzike kao što je globalni hit „Despasito“.

Osim ponuda da nastupaju u Mađarskom pozorištu, na Novosadskom sajmu knjiga, na događajima koje organizuje OPENS 2019, pa čak i „tezgama“ na venčanjima, ove talentovane devojke će pokušati da ostvare san na nekim od eminentnih evropskih muzičkih akademija.

izvor: dnevnik.rs, rtv.rs, agencije, foto: youtube.com

POPULARNO