Stiže domaći paradajz na pijace - kvalitetniji i ukusniji od uvoznog, teško naći sezonske radnike


Na tezgama pijaca i supermarketa u poslednje vreme sve je više
paradajza, iako sezona ovog povrća tek dolazi. Većina paradajza koji je sada na domaćem tržištu je iz uvoza, pre svega iz Turske i Španije, a domaći na trpezu stiže kasnije.

Na njivama domaćih povrtara paradajz je česta kultura jer je, kako kažu, posao isplativ, a kvalitet dobar, a to potvrđuju i kupci koji su spremni da malo sačekaju da se na pijacama pojavi domaći paradajz. Upravo to kaže i višestruki srpski rekorder u proizvodnji paradajza Tihomir Bojanić iz Čalme, sela u blizini Sremske Mitrovice.

Prošle godine je, uprkos nepovoljnim vremenskim uslovima s oko pet jutara imao rod od oko 30 vagona ili 300 tona, a inače bi prinos trebalo da se kreće od 60 do 70 tona po hektaru. Po njegovim rečima, povećanje površina pod paradajzom moglo bi se podstaći odgovarajućim merama države.

„Domaći paradajz je ukusniji od uvoznog i to je sigurno prednost koju treba iskoristiti pri plasmanu na strana tržišta“, naglašava Bojanić, prenosi Dnevnik.

Kaže da se posao isplati, ali se mora mnogo i stalno raditi, a nevolja je što je u sezoni, koja traje od 15. jula kada se beru rane sorte, pa skoro do kraja oktobra, ponekad teško naći sezonske radnike, uprkos dobrim dnevnicama.

Ovaj povrtar paradajz sadi na otvorenom i postiže prinose vredne pažnje i ukazuje da je razlog za dobar rod seme i odličan kvalitet zemlje.

„Južna strana Fruške gore idealna je za uzgoj paradajza, a pre više od pola veka na tom području je ovo povrće bilo i na oko 300 hektara. Međutim, sada je poptuno drugačije i u Čalmi, osim mene još svega dva povrtara sade paradajz na njivama“, kaže Bojanić.

Ove godine on će posaditi paradajz na sedam jutara, a očekuje da pored plasmana na domaćem tržištu, povrće koji uzgaja nađe put i do onih van naše zemlje.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija