Stiže Alibaba - Srbija do septembra potpisuje memorandum


Kineski gigant "Alibaba" zainteresovan je za ulazak na srpsko
tržište, a do septembra će Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija sa tom korporacijom potpisati Memorandum o saradnji u oblasti turizma i onlajn plaćanja.

Državna sekretarka Ministarstva trgovine Tatjana Matić, kaže da bi taj Memorandum omogućio izradu srpskog turističkog paviljona na "Alibabinoj" onlajn platformi za promociju turizma u Kini - "Fliggy", promociju Srbije kao turističke destinacije i njenih turističkih ponuda, kao i uvođenje plaćanja putem "ali peja" za kineske turiste u Srbiji.

Sa tom kineskom korporacijom, koja je najviše zainteresovana za saradnju u oblasti turizma s obzirom da je Srbija ukinula vize za kineske državljane, pregovara se, navodi Matić, i o otvaranju distributivnog centra u Srbiji, a koji zavisi od izgradnje železničke pruge "Beograd-Budimpešta".

"Mi smo zainteresovani i za otvaranje distributivnog centra u Srbiji. S druge strane, Alibabi je bitan razvoj naše infrastrukture, pre svega rokovi u kojima će biti okončana izgradnja pruge Beograd-Budimpešta i to je, trenutno, ključno kada je u pitanju proces pregovora za otvaranje distributivnog centra", objasnila je Matić.

Ona kaže da je namera da Memorandum sa Alibabom bude jedinstven i da obuhvati sve segmente, ali da je moguće da će u ovoj prvoj fazi biti potpisan memorandum koji bi se fokusirao na platformu "Fliggy", promotivnu kampanju Srbije i na dostupnost "ali pej" platforme za kineske turiste u Srbiji. Takav model saradnje, ističe ona, "Alibaba" je ostvarila sa Finskom, što je, kako je navela, dovelo do povećanja kineskih turista u toj nordijskoj zemlji za 300 odsto.

Na pitanje zašto se na potpisivanje memoranduma toliko čeka, Matić odgovara da je "Alibaba" ogromna korporacija, te da svaki njihov nastup na novom tržištu mora biti dobro pripremljen, kao i da se moraju sagledati sve prednosti i troškovi koje jedno takvo ulaganje donosi.

izvor: Tanjug, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO