Stariji od Novog Sada - više od 30.000 stanovnika: Petrovaradinu nedostaju bioskop, pozorište...


Po popisu stanovništva iz 2011. godine u Petrovaradinu živi nešto
više od 30.000 stanovnika. Iako je stariji od Novog Sada, naselju nedostaju kulturni i obrazovni sadržaji kojih, osim na Petrovaradinskoj tvrđavi, nema nigde. Petrovaradin nema bioskop, pozorište, dom kulture, galeriju, niti prostor za takvu namenu, a interesantno je i da nema ni urbanistički centar. Kako kažu žitelji Petrovaradina, koliko su blizu Novom Sadu, toliko su i daleko od njega, jer se za većinu potrebština i zabavu mora preći Varadinski most, prenosi Dnevnik.

Nekada su se Petrovaradinci mogli pohvaliti mnoštvom kafana, lokala, a u bioskopu „Dunav“ mogli su se pogledati najnoviji filmovi, dok su se u plesnim salama poput one u kafani „K Frankopanu“ rađale i ljubavi.

Mladi u ovom naselju nemaju puno izbora da kvalitetno provedu slobodno vreme. Omiljeno mesto za okupljanje im je Molinarijev park, koji je osmislio 1874. general-inžinjer Anton Molinari, a koji je obnovljen 2011. godine. Osim toga, jedino igralište za mališane u blizini je u parku pored OŠ „Jovan Dučić“.


A uoliko se neko odluči da se bavi sportom pored teretane na raspolaganju ima Društvo za fizičku kulturu “Partizan“ koji se nalazi u Preradovićevoj ulici, preko puta OŠ „Jovan Dučić“, fudbalski klub “Petrovaradin” koji je osnovan 1925. godine, a koji se trenutno takmiči u Novosadskoj ligi, ili istoimeni ženski rukometni klub. Zaljubljenici u šah mogu da posete klub „Kraljica Ptt“, iz kog su ponikli i prvaci Vojvodine, a koji postoji više od dve decenije u Ulici Marina Držića 1a. Ipak, Petrovaradin je možda najpoznatiji po konjičkim klubom „Petras“ koji nudi terapijsko, sportsko i rekreativno jahanje.

Interesantno je da Petrovaradin nema ni jedan veći tržni centar. Doduše nekoliko manjih prodavnica nalazi se u blizini petrovaradinske pijace i u Preradovićevoj ulici, ali da bi se kupile cipele ili kaput ipak se mora se ići za Novi Sad.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo