Srbija prva zemlja u Evropi sa bezviznim režimom sa Kinom - Stiže najveći proizvođač guma


Sudeći prema medijskim natpisima u Srbiju bi uskoro mogao da
dođe jedan od najvećih kineskih proizvođača auto-guma "Linglong", a čak i u stranim medijima vlada mišljenje da naša zemlja ima najveće šanse da dobije tu vrednu investiciju. Nezvanično, kineski gigant još pregovara sa našim institucijama o investiciji vrednoj 400 miliona evra, a namera je da iz nove fabrike godišnje izađe 10 miliona putničkih guma, 2 miliona teretnih i 10 hiljada guma za terenska vozila. U senci te vesti protekao je Investiciono trgovinski forum Srbija-Kina u Privrednoj komori Srbije na kojem je učestvovalo 20 kineskih i 80 srpskih kompanija.

Kineske kompanije zainteresovane su za saradnju sa srpskim partnerima u mnogim oblastima, kao što su: informaciono komunikacione tehnologije, poljoprivreda, građevinarstvo, finansije, industrija, zaštita životne sredine itd.

Razlog ovako dobre saradnje je uspostava najboljih političkih odnosa, a usledili su i konkretni potezi ka zbližavanju, podseća kineski ambasador Li Mančang.

"Otvorena je direktna avionska linija, a u toku su pregovori o drugoj avio liniji koja bi povezala dve zemlje", kaže ambasador Li i dodaje da je Srbija prva zemlja u Evropi koja ima uspostavljen bezvizni režim sa Kinom.

Ambasador Li ističe da je saradnja moguća u nekim potpuno novim oblastima, kao što je gajenje lekovitog bilja za kinesko tržište, što podrazumeva i izgradnju fabrike za preradu bilja, te da bi celokupna proizvodnja bila mala za zadovoljenje kineskih potreba.

On je dodao da je razgovarano o modelima saradnje, te da jedan od njih podrazumeva da kineska strana ponudi seme, a da se zatim dogovori cena otkupa; dok je drugim modelom predviđeno da kineska strana zakupi zemlju i zaposli radnike.

Partnerstvo Srbije i Kine postalo je još snažnije od kako je naša zemlja među prvima prihvatila kinesku inicijativu "Pojas i put", podseća Dragan Ugrčić iz Ministarstva privrede.

"O sve uspešnijoj saradnji govore brojni zajednički poslovi, od gradnje infrastrukture do privatizacije velikih kompanija", istakao je Ugričić i pozvao kineske poslovne ljude da i ubuduće učestvuju u privatizaciji u Srbiji.

On dodaje da je uspešna privatizacija "Železare Smederevo" od strane kineskog "Hestila" očuvala proizvodnju čelika u Srbiji, kao I radna mesta u Smederevu.

Jelena Jovanović iz Privredne komore Srbije predlaže da saradnju, koja je odlična, treba podići na još viši nivo.

"Pored investicija u infrastrukturu i energetiku, primetna je zastupljenost kineske tehnologije u Srbiji, međutim smatram da smo u mogućnosti da pređemo na više oblike saradnje, a pod tim podrazumevam zajedničku proizvodnju za treća tržišta", kaže Jovanovićeva.

Kina je zainteresovana da učestvuje u privatizaciji državnih preduzeća, a naročito kada su u pitanju velike kompanije poput RTB-a Bor i Poljoprivredne korporacije Beograd, potvrdio je ambasador Li Mančang.

Predsednik Vučić se nedavno sastao sa predstavnicima kineske kompanije "Zijin", koji su preneli da su zainteresovani za učešće na tenderu za strateško partnerstvo u RTB-u Bor, te da imaju ozbiljne razvojne planove za tu kompaniju.

Izrazili su nameru da ulože više stotina miliona dolara u modernizaciju proizvodnje I restrukturiranje kompanije, koja bi bila organizovana u skladu sa najvišim svetskim standardima.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO