Spomenici kulture širom Srbije zarastaju u korov


Dvorac Špicer u Beočinu, jedan od najlepših u Vojvodini, koji se
već deceniju i po urušava iako je zvanično pod zaštitom države, nije jedino kulturno dobro koje se tako vodi samo na papiru.

Nažalost, u svakom ćošku Srbije spomenici od neprocenjivog istorijskog i kulturnog značaja masovno propadaju, pišu Novosti.

Jedno od najzanimljivijih takvih zdanja, formalno pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture, jeste crkva u selu Gorovič, opština Topola.

"Legenda kaže da se tu Karađorđe Petrović venčao sa Jelenom", objašnjava za "Novosti" politikolog Tanja Vasojević, koja sa grupom prijatelja koji su pokrenuli "trevel" blog "Trip in Srbija", obilazi našu zemlju, propagirajući njene lepote.

Prema tvrdnjama Gaja Pantelića Vodeničarevića, Karađorđevog prijatelja iz detinjstva, vožd je ukrao Jelenu iz obližnjeg sela Masloševa i venčao se ovde 1786. Tu je svratio i s vojskom kada je krenuo u prvi boj protiv turske vojske, na Rudniku. Crkva praktično svedoči o stvaranju dinastije Karađorđević i mogla bi, kada bi bila zaštićena i obnovljena, da zaokruži turističku rutu vezanu za jednu od dve srpske kraljevske porodice, primećuje Tanja Vasojević. Međutim, iako je proglašena nepokretnim kulturnim dobrom, konstantno propada. Nalazi se na seoskom groblju, nema krov, zarasla je u travu i nije valjano obeležena.

U jako lošem stanju je i rimska grobnica iz trećeg veka, u mestu Brestovik, nadomak Grocke, koja je takođe zaštićeni spomenik kulture od velikog značaja, tvrdi sagovornica Novosti.

izvor: 021.rs, novosti.rs, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO