Sajlovo - hipodrom, sportski aerodrom... Močvarno zemljište postalo privlačno za život


Između Avijatičarskog naselja sa leve i Rumenačkog puta sa
desne strane nalazi se deo grada Sajlovo, smešteno na krajnjem severozapadu Novog Sada.

Prema nekim podacima, Sajlovo se pominjalo još u 13. veku, a na delu potesa kojim se prostire, nekada se nalazilo selo Sajol (Zajol).

Na delu današnjeg Sajlova, na uredno isparcelisanom zemljištu načičkanom porodičnim kućama, nalazila se pustara. Zemljište je bilo močvarno i neplodno, ali je zato služilo za napasanje stoke. Brojni salaši služili su za smeštaj jeftine sezonske radne snage, angažovane mahom za poljske radove. Vlasnici kuća povremeno su ih obilazili, jer su uglavnom stanovali u gradu, dok su na salaše dolazili tokom u letnjih meseci, piše Dnevnik.

Između dva svetska rata Sajlovo je imalo hipodrom sa pokrivenim tribinama, kako bi zaljubljenici u kasačke i galopske trke imali pun komfor. Hipodrom je 1939. godine preuređen u sportski aerodrom, gde je bio smešten Aeroklub “Orao”. U vreme velike poplave 1940. godine, vojni avioni sa Jugovićeva bili su privremeno premešteni u hangar pomenutog aerokluba. I posle oslobođenja na ovom mestu egzistirao je aeroklub ali pod imenom “Jastreb”, koji je služio za remont i popravku jedrilica, sve do otvaranja aerokluba na Čeneju 1953. godine.

izvor: dnevnik.rs, foto: NSinfo, ilustracija

POPULARNO