"Ranžirna stanica na Bulevaru Evrope - najzanimljiviji potencijalni novi objekat kulture u gradu"


Novi Sad kao buduća „Evropska prestonica kulture“ obiluje
prostorima koji evidentno nisu adekvatno iskorišćeni.

Svakako da su ideje i želje jedno, a realizacija i sve objektivne prepreke koje sprečavaju da se po ovom pitanju uradi više, nešto sasvim drugo, ekipa Dnevnika mišljenje je potražila od Društva arhitekata Novog Sada (DANS), a sagovornik je dr Aleksandar Bede.

„Ranžirna stanica, izgrađena je 1911. godine, nalazi se na Bulevaru Evrope, svakako se čini kao najzanimljiviji potencijalni novi objekat kulture u gradu“, kaže Bede za Dnevnik.

Zbog svoje jedinstvene arhitekture ona pruža za nas potpuno nove mogućnosti u prostornoj prezentaciji kulturnih sadržaja, smatra Bede. „Objekat polukružnog oblika, sa mnoštvom otvora nanizanih jedan uz drugi i usmerenih ka zajedničkom platou, pruža fleksibilne mogućnosti. Na primer, svi ti prostori istovremeno bi mogli da se koriste za različite programe, ali i da zajednički budu aktivirani u jedinstvenom programu fokusiranom na taj plato“, dodaje.

Bede kaže da bi sama konzervacija i prezentacija originalne namene objekta i njegovog tehničkog karaktera već bili dovoljan razlog da se Ranžirna stanica uvrsti u red gradskih kulturnih sadržaja, ali ovaj objekat nudi i mnogo više od toga, prenosi Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, foto: ilustracija

POPULARNO