Radovi na Petrovaradinskoj tvrđavi će trajati dva i po meseca


Sanacija Bastiona Svetog Leopolda na Petrovaradinskoj tvrđavi
koštaće 3,9 miliona dinara sa PDV-om i trajaće dva i po meseca.

Uprava za građevinsko zemljište i inevsticije je ovaj posao na javnoj nabavci dodelila preduzeću "GP Omega" iz Novog Sada, koje dostavilo ispravnu ponudu. Ovo je bio treći tender za sanaciju ovog dela Tvrđave, a na prethodnim nije bilo ponuđača.

Podsetimo da je ovaj Bastion jedna od najstarijih građevina na Tvrđavi i danas predstavlja šetališnu zonu površinu od 890 kvadrata. Njen sadašnji izgled je uređen 50-ih godina prošlog veka tokom rekonstrukcije, kada je Tvrđava otišla pod civilnu upravu i sem što je 2011. godine zamenjena ograda, na ovom prostoru nije bilo drugih radova na održavanju.

Projektom je predviđeno da se sada uredi plato i reši problem odvodnjavanja atmosferskih voda, kao i vraćanje u funkciju ventilacionih otvora koji vode do podzemnih vojnih galerija.

Inače, ovo su jedini ozbiljniji radovi na sanaciji nekog dela Tvrđave u proteklom periodu, pri čemu UGZI takođe već nekoliko puta bezuspešno pokušava da nađe izvođača na izgradnji osmatračnice koja je srušena pre više godina.

izvor: 021.rs, foto: NSinfo

POPULARNO