Prvi put u Srbiji: U Novom Sadu terapija uz pomoć pasa


U vrtićima Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“ u
Novom Sadu u toku je eksperimentalna terapija psima. Prvi put u Srbiji tom metodom pomaže se deci sa raznim psihofizičkim smetnjama u razvoju. Psi koji su uključeni u program prošli su specijalnu obuku kako bi bili asistenti u terapiji.

Lara ima četiri godine i licencirani je profesionalni terapeut. Da bi to postala, pre i posle dresure morala je da položi testove, gde se odlučuje da li pas može da bude uključen u terapiju ili ne.

„Sertifikacija se sastoji iz tri dela, gde pas prolazi prvo određeni deo, pa onda prolazi terapeut, odnosno vodič psa i nakon toga se ulazi u rehabilitacione centre i zajedno, kao terapijski tim, moraju da vrše samu terapiju“, kaže terapeut Svetozar Stevin.

Labrador Lara omiljeni mezimac dece u vrtiću "Zvončica" - deo terapeutske radionice


Kada u terapiji učestvuju najmlađi, tim je širi i uključeni su fizio i radni terapeut, defektolog, kao i veterinar.

Pre nego što upoznaju Laru, deca uče kako da priđu psu, šta smeju, a šta ne. Zatim crtaju kako je zamišljaju, a nakon toga terapeut sa četiri noge ulazi u grupu. Posle kraćeg upoznavanja, sledi i prvi kontakt i reakcija.

„Pet-terapija pomaže deci da imaju više samopouzdanja. Motiviše ih na interakciju sa drugom decom. I unapređuje njihovu inteligenciju“, kaže terapeut Savo Papić.

Terapeut Stevin kaže da je pas tu kao asistent koji motiviše dete i pomaže terapeutu da detetu pomogne oko barijera, ako ih ima.

Lara je deo tima „Prijateljska šapa“, koji postoji četiri godine i pomaže deci sa smetnjama u razvoju. U ovoj grupi od šest mališana bilo ih je dvoje, uz svoje pratioce.

„Sa decom ometenom u razvoju ili problemom u komunikaciji rade se posebne terapije uz konsultacije sa stručnim licima. Kada kažem stručna lica, mislim na profesore i lekare koji nama pomažu u timu“, kaže Papić.

Tek poslednjih godina, psi poput Lare se sve više koriste u svetu, a pomažu i nakon teške nesreće, pretrpljenog nasilja, kao i u terapiji teških oboljenja poput Alchajmerove bolesti ili raka.

izvor: RTS, agencije, foto: printscreen

Labrador Lara omiljeni mezimac dece u vrtiću "Zvončica" - deo terapeutske radionice

POPULARNO