Prosvetari traže veće plate


- Ustali smo da odbranimo tri ključne vrednosti za koje se Unija
sindikata prosvetnih radnika Srbije zalaže: svoj veoma ugrožen materijalni i socijalni položaj, dostojanstvo profesije i da zaštitimo obrazovanje od daljeg posrnuća - rekla je na konferenciji za novinare u Novom Sadu, najavljujući protest ispred Vlade Srbije 25. aprila u 12 sati, predsednica USPRS Jasna Janković.

Pre detaljnog obrazlaganja zahteva prosvetnih radnika članova ovog cehovskog udruženja, njegovo rukovodstvo je napomenulo da o ukupnom položaju obrazovanja u Srbiji možda najbolje govori činjenica da je, iako delatnost s izuzetno visokom obrazovnom strukturom zaposlenih, po visini plata tek na 48. od 85 mesta.

Svoje nezadovoljstvo prosvetari su pretočili u zahteve koje će na protestu uputiti Vladi Srbije. Oni od Vlade traže potpisivanje protkola o povećanju zarada u obrazovanju za ovu godinu za 20 posto i predlažu da to bude 10 posto ovog meseca, a 10 posto u oktobru. Time bi, kažu, ispunili tek svoj plan za 2016. godinu, ali nikako i cilj da profesor početnik u školi ima 30 posto veću platu od republičkog proseka, što bi danas bilo 70.000 dinara, prenosi Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO