Promovisan jedinstven vodič kroz vojvođanske salaše


U ambijentu Dida Hornjakovog salaša u salaškom naselju
Gradina kraj Sombora, promovisan je svojevrsni vodič kroz turističku ponudu vojvođanskih salaša Miroslava Božina "Salaši za vas".

O salašima na kojima se živelo, radilo, uživalo, kojima nisu odoleli slikari od Šumanovića do Konjovića i Stojkova, koje su opevale i tambure i gajde, koje perom ovekoveče književnici od Veljka Petrovića do Isidore, poštujući sva pravila savremene turističke prezentacije, Miroslav Božin je u svojoj knjizi "Salaši za vas" predstavio 65 turističkih i vinskih salaša širom Bačke, Banata i Srema.

"Salaš je, u stvari, jedna usamljena kuća na planeti i mesto koje najbliže dodiruje nebo i zemlju. Salaš može da bude pustolovina i mesto gde ćete da se provedete, da uz hranu, tamburaše, pa ako se i opijete, i da prenoćite, provedete nezaboravne trenutke", objasnio je autor knjige Miroslav Božin.

Nudeći sve raskoši paorske salaške planete, sledi poglavlje o salašarskim ukusima sa receptima: od svečarskih ručkova i svinjokolja do salaške hrono ishrane, kao i bogata ponuda salaški pića. Na koncu, tu je i dragocen rečnik 100 salašarskih pojmova koji objašnjava šta su ajgir i ambar, brica i brnjica, ćilim i čardak, fićok i fruštuk, glokna i guvno, kačica i levča.

Sombor je jedini od svih brojnih vojvođanskih varoši bio vencem okružen nizom od 15 salaških naselja, značajnih za privredno, demografsko i urbano uzrastanje današnjeg Sombora.

"Danas, kapitalizacija salaški naselja oko Sombora, koja su da pomenem, bila najčešće srpska i bunjevačka, izuzetno je važna sa više aspekata. Turizam je samo jedan od tih aspekata: na salašima ima puno toga da se nauči, oni zaista predstavljaju jednu kulturno istorijsku baštinu ovog prostora koja je nezaobilazna danas u njegovom predstavljanju bilo koje vrste", ispričao je Milan Stepanović, publicista i zavičajni istoričar, prenosi RTV.

Božinovi salaši su pouzdani vodič, kroz 65 vojvođanskih salaša i prilika posetiocu da se uveri u gostoljubivost i lepotu gostinjske sobe, gonka, avlije, bagremove i dudove hladovine...

izvor: rtv.rs, agencije, foto: youtube.com, printscreen

POPULARNO