Prazne kuće širom Vojvodine: Mladi odlaze, kupaca sve manje - kuće i za par hiljada evra


Odlazak mladih iz manjih mesta na školovanje, migracije i
mogućnost dvojnog državljanstva, loša ekonomska situacija samo su neki od razloga što je sve manje stanovnika u selima na severu Banata. Praznih kuća koje se urušavaju sve je više, a zainteresovanih kupaca – sve manje. U zavisnosti od kvaliteta kuće, cene su vrlo raznolike – od par hiljada do 40 hiljada evra.

Kao i sve seoske mesne zajednice na teritoriji Kikinde, i mesto Iđoš beleži negativan trend od popisa do popisa. Oko hiljadu i 800 stanovnika, odnosno 700 domaćinstava u tom mestu zvanični su statistički podaci, ali sve su češće napuštene kuće u selu. Takvih je u Iđošu trenutno bar dvestotinak, a u zavisnosti od kvaliteta objekta, cene se kreću od 4 do 40 hiljada evra. Najjeftinije su kuće od naboja.

"Nisu to neke ogromne cene, ali tu treba i ulagati. To su kuće od naboja, a za one kvalitetnije kuće koje su i skuplje, nema zainteresovanih kupaca", kaže za RTV Mira Svirčev iz Iđoša.

"Mladi koji završavaju fakultete ostaju u gradu, većinsko stanovništvo je starije dobi, a mnogo toga bi trebalo uraditi da bi mladi počeli da se vraćaju", smatra Brankica Mikalački iz Iđoša.

I u susednom mestu Sajan, sa pretežno mađarskim življem, situacija nije ništa bolja. U trenutnim ekonomskim okolnostima i uz mogućnost dvojnog državljanstva, odlazak mladih bio je nažalost očekivan. U poslednje vreme čak 40 porodica iz Sajana otišlo je u inostranstvo.

"Preko 100 Sajanaca nije trenutno u selu. Deca su otišla, stari roditelji preminuli, pa su te kuće prazne i na prodaju. Od hiljadu do 15 hiljada evra je cena za koju može da se kupi kuća u Sajanu", kaže za RTV Ferenc Domonkoš, sekretar MZ Sajan.

Za kvalitet života u selima, koji tako često spominjemo, potrebno je učiniti još mnogo. Planirana sredstva u budžetu kikindske lokalne samouprave izdvajaju se za seoske mesne zajednice, ali to nije dovoljno

"Trudimo se da učinimo koliko možemo, ali na vrhu mora da se reši status sela. To je u stvari problem, a ne cena kuća ili podela kuća. Svakako da je to dobra mera, i ja je podržavam, ali problem sela se rešava na sasvim drugi način", kaže Goran Dumitrov, član GV Kikinda.

Veća ulaganja, ekonomsko osnaživanje pretežno poljoprivrednog stanovništva i stvaranje uslova za kvalitetan život zvuče kao fraza ako pravog kvalitativnog pomaka nema. Sever Banata nada se tom pomaku.

izvor: rtv.rs, foto: ilustracija, dan/freedigitalphotos.net

Kuća na selu i za 1.000 evra - u Banatu za 2.000

POPULARNO