Posao za više od 1.000 ljudi: Lider u auto-industriji stiže u Pančevo


Nemačka kompanija "ZF" do kraja juna trebalo bi da počne
izgradnju fabrike za proizvodnju auto-komponenti na području Severne industrijske zone u Pančevu.

Tu bi posao moglo da nađe više od 1.000 ljudi, javila je RTV.

"To je dokaz da Pančevo nije grad koji investitori zaobilaze. Ovo je drugi strani investitor u zadnja četiri meseca. Posle austrijskog Egstona stiže i nemačka kompanija "ZF", koja je lider u auto-industriji. Mi smo dali podsticaje lokalnog karaktera tom preduzeću u želji da ga privučemo", kazao je gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov.

Lokalni podsticaj odnosi se na otuđenje gradskog građevinskog zemljišta površine skoro 11 hektara bez naknade.

To je jedan od razloga što je ta multinacionalna kompanija sa 230 proizvodnih lokacija u 40 država i 137.000 zaposlenih izabrala Pančevo za grad gde će podići fabriku.

"Izgradnja bi trajala između šest i osam meseci. S obzirom na to da već imaju ugovorene poslove za proizvode koje bi pravili u Pančevu, njihov plan je da već početkom drugog kvartala iduće godine započnu proizvodnju", izjavio je Pavlov za RTV.

Do kraja godine posao će tu naći 180 ljudi, u toku naredne još oko 300 u prvom kvartalu, pa dodatnih 520 do decembra, a iz lokalne vlasti najavljuju da bi se u narednim godinama tu moglo zaposliti i preko 2.000 ljudi.

Budući radnici moraće da prođu obuku koja će biti u nekom od 230 proizvodnih pogona te kompanije, a predstavnici lokalne vlasti su istakli da je ta investicija veoma bitna jer će ona predstavljati šansa i za učenike mašinske i elektrotehničke škole u Pančevu da po završetku školovanja lakše dođu do posla.

izvor: rtv.rs, b92.net, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO