Poljoprivredom - do unosnog porodičnog posla


Iako je demografska slika srpskih sela loša, još se mogu naći
porodice koje veruju u opstanak u ruralnim sredinama i koje se udruženim snagama za to bore. Arsićima iz Siriga poljoprivreda je unosan porodični posao.

Milan Arsić se sa svojom suprugom poljoprivredom bavi od 1989. godine. Danas, na oko devet jutara proizvode krompir, na sedam jutara pasulj, a na šest luk.

Iako bi mogao da razmišlja o penziji radni elan ga ne napušta. Ipak, svoje nade polaže u mlađe naraštaje, sina i posebno unuka.

"On je kruna naših uspeha, ne samo moj, nego moje supruge i mene", rekao je Milan za RTV.

Unuk Siniša ima svega 19 godina, maturant je Poljoprivredne škole u Futogu, a za ljubav prema poljoprivredi i selu zahvaljuje dedi.

U planu ima da ove godine proširi porodični biznis na proizvodnju kupusa i cvekle, a prepreka na koju nailazi jeste nedostatak zemlje.

"Mislim da bi bilo u redu da se nama mladim poljoprivrednicima odredi jedan deo zemlje po toj ili po nekoj malo povoljnijoj ceni, da bi mogli da je uzmemo u zakup, da radimo i da širimo svoja gazdinstva i svoju proizvodnju", rekao je Siniša.

Dobra vest stiže iz Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu. I ove godine biće podsticaja za mlađe od 40 godina i to dvostruko više nego prošle godine.

izvor: rtv.rs, foto: NSinfo, ilustracija

POPULARNO