Počeo Fruškogorski maraton - oko 10.000 učesnika


Na Fruškoj gori, sa Popovice, danas u 9 sati počeo je 41. planinarski
maraton, a oko 10.000 učesnika danas i sutra imaće na raspolaganju 19 staza, od najzahtevnijih za najspremnije planinare, do najkraćih za najmlađe i njihove roditelje.

Fruškogorski maraton otvorio je predsednik Skupštine Grada Novog Sada i predsednik Organizacionog odbora maratona Zdravko Jelušić pozivajući učesnike da čuvaju Frušku goru.

"Predivan dan na predivnoj planini, sa mnogo pozitivne energije. Svi znamo koliko nam je bitno da ova predivna planina, kada se maraton završi, bude ono što je uvek bila - planina na ponos svih Vojvođana, na ponos Srbije. Verujem da nijedna boca, nijedan papirić nakon ove manifestacije neće ostati na Fruškoj gori. Danas je Fruška gora svetska planina. Uživajte!", poručio je predsednik gradske Skupštine Zdravko Jelušić.

Na početku svečanog dela otvaranja, predsednik Planinarskog saveza Srbije Iso Planić uručio je povelje Milivoju Nastasiću i Milivoju Kišdobranskom, zbog dugogodišnjeg rada kojim su doprineli popularizaciji pešačenja i planinarenja, kako na Fruškoj gori, tako i uopšte. Planić je poručio učesnicima da im želi siguran korak na stazama Fruškogorskog maratona.

"Želim vam da ispoljite entuzijazam, radost življenja i bliskost sa našom Fruškom gorom", kazao je Planić.

Predsednik Planinarskog saveza Vojvodine Nikola Bobić zahvalio se svim ljudima koji su protekle četiri decenije organizovali Fruškogorski maraton, istakavši da je i on prve planinarske korake napravio baš na Fruškoj gori uz maraton.

Fruškogorski maraton traje danas i sutra, kada će najsmeliji okončati najduže staze.

izvor: agencije