Pišu peticiju protiv seče sibirskih brestova - u planu zgrade umesto parka na Avijatičarskom naselju


Pre trinaest godina, meštani Ulice Alberta Ajnštajna
samoinicijativno su prikupili nekoliko hiljada evra i na površini iza svojih kuća zasadili drvorede sibirskog bresta. Kako kažu, novim regulacionim planom, predviđeno je da se na toj lokaciji grade sedmospratnice, što bi značilo da će biti isečeno oko 130 zdravih stabala, koja su zelena oaza, park i odmaralište svih građana Novog Sada. 

Kada su pre dva meseca saznali da će se iza njihovih kuća praviti zgrade, a kako kažu i iseći stabla ispod čijih krošnji provode slobodno vreme, meštani dela Avijatičarskog naselja u kratkom roku prikupili su oko 1.000 potpisa protiv te odluke.

"Mi smo se u okviru javne rasprave obratili komisiji za Urbanizam, tamo smo im podneli svih 988 potpisa koje smo skupili i tamo smo objasnili kako mi gledamo na novu ideju šta to treba da bude. Zatim smo taj isti materijal predali u MZ Radnički, našoj mesnoj zajednici i isto to smo predali komisiji za predstavnike građana u okviru Skupštine Vojvodine", kaže Vladimir Mirkov, prenosi RTV.

Zoran Marinković dodaje: "Nama je jako bitno da ovo zelenilo sačuva i zdravlje naših stanara ove ulice, dece naše, ujedno da se koristi i za igru dece, za šetanje kućnih ljubimaca i ostalo. "

"Tako da smo dobili nakon 13 godina jednu ozbiljnu zelenu barijeru od drveta, koja nas štiti, ne samo nas nego i čitavo naselje, od vetra, polena, ambrozije koje takođe ima", objašnjava Siniša Malbašić.

Zemljište na kome se nalaze brestovi u vlasništvu je Grada i Eparhije bačke, a s obzirom na to da je Novi Sad celina koja se neprestano razvija i raste, na toj lokaciji biće građeni stanovi. Međutim, radovima će se pristupiti tek onda kada se uradi detaljna procena terena, kako bi se pronašlo kompromisno rešenje kojim će svi biti zadovoljni, navode u Urbanizmu.

"Stabla moramo tačno da vidimo gde se tačno nalaze, pošto nažalost ne postoji katastar zelenih površina. Zatim, pitanje je kog su kvaliteta ta stabla, ona nisu bila planirana kao čuvanje u bilo kom planskom dokumentu ranije. Mi ćemo naravno to sve sagledati, videti šta može i treba da se sačuva, iskorigovati planirano i jednim delom sasvim sigurno izaći u susret građanima ", kaže Dušan Miladinović, direktor JP "Urbanizam", Novi Sad, prenosi RTV.

Na pomenutom prostoru, pre ideje o igradnji jeftinih stanova, planirana je izgradnja sportskog centra, međutim, zbog nedostatka prostora to će biti realizovano na Jugovićevu. U narednom periodu ulagaće se u uređenje i očuvanje zelenih oaza na Novom naselju i u okolini Bulevara Evrope, dodaju u Urbanizmu.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: printscreen, youtube.com

POPULARNO