"NS centar vazduhoplovstva još u Kraljevini Jugoslaviji - Aerodrom "Čenej" ozbiljan potencijal za razvoj grada"


Evropski kup u paraglajdingu, koji prvi put organizuje Aero klub
''Novi Sad'' u saradnji sa Aero klubom ''Košava'' iz Beograda, održava se 14. i 15. aprila na aerodromu ''Čenej''. Takmičenje u kojem učestvuje preko 60 sportista iz 12 zemalja iz regiona otvorio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

- Vazduhoplovstvo u Novom Sadu ima dugu tradiciju, i naš grad je bio centar vazduhoplovstva još u Kraljevini Jugoslaviji, a imamo i jedan od najstarijih aero klubova na ovim prostorima, koji proslavlja 95 godina postojanja. Paraglajding nije toliko poznat kod nas, ali je veoma atraktivan sport i drago mi je što se u Novom Sadu prvi put održava Evrospki kup. Grad podržava sve događaje koji doprinose slici Novog Sada kakav želimo da bude. Priča o sudbini aerodroma ''Čenej'' je složena, ali je i interesantna. Ne želim ništa da preudiciram, ali ovaj aerodrom predstavlja ozbiljan potencijal za dalji razvoj grada. Čestitam organizatorima takmičenja, želim svako dobro učesnicima, a drago mi je što se jedna od mojih saradnica oprobala u ovoj disciplini i što u svom okruženju imam hrabre ljude spremne na avanturu - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Prema rečima predsednika Upravnog odbora Aero kluba ''Novi Sad'' Dragoljuba Samardžića, Miloš Vučević je prvi gradonačelnik koji je posetio ovaj klub i pokazuje razumevanje značaja kluba i aerodroma ''Čenej''.

- Ovo je jedan od lepših dana za naš klub jer smo spojili sportiste i one koji vole ovaj sport. Prevazišli smo brojne probleme, i imamo podršku građana ali i gradskih struktura koje su shvatile značaj ovog aerodroma, koji je bio prepušten propadanju. Sada je sasvim drugačije i uspeli smo da održavamo klub u životu, i da dobro organizujemo osam sekcija koje funkcionišu - naglasio je Samardžić.

Kako je rekao, broj izuzetno uspešnih takmičara na ovom turniru koji se boduje u okviru evropskih kupova, svedoči o dobrom rejtingu Aero kluba ''Novi Sad'', a Evropski kup predstavlja dobru promociju i grada Novog Sada.