Novi talas odlazaka - Nemačkoj nedostaje preko 17.000 medicinskih radnika


Novi ministar zdravstva Nemačke Jens Špan želi da drastični
manjak medicinskih sestara i tehničara u Nemačkoj ublaži pojačanim "uvozom" iz zemalja EU, piše dnevnik "Rajniše post".

"U Nemačkoj već sad nedostaje preko 17.000 radnika u sektoru nege. I mi ćemo zato intenzivno vrbovati, pored pokušaja ponovnog aktiviranja domaćih snaga, intenzivno tražiti i medicinskih sestara i tehničara iz evropskog susedstva", rekao je Špan.

On je najavio i ubrzano priznavanje diploma i stručnih svedočanstava iz inostranstva.

Političar Socijaldemokratske stranke Nemačke (SPD) i stručnjak za zdravstvo Karl Lauterbah je Španu prebacio da svojom politikom želi da oslabi EU partnere.

"Mi ne bismo smeli 'pokupovati' drugim zemljama njihove medicinske sestre i tehničare kojih i sada tamo već nedostaje", poručio je Lauterbah koalicijskom partneru Španu.

Špan je odgovorio da je "pojačani uvoz" medicinskih sestara i tehničara samo jedan od mehanizama, a da su jedan od važnijih elementa programi da bi se to zanimanje učinilo atraktivnijim, između ostalog i povećanjem plata.

Dnevnik "Pasauer noje prese" javlja da je glavni problem slabijeg plaćanja to što mnoge medicinske sestre i tehničari rade na određeno vreme, preko agencija koje plaćaju manje od dogovorenog tarifnog ugovora. Regularno i za puno radno vreme zaposleni, medicinske sestre i tehničari zarade oko 3.000 evra bruto mesečno, a oni koji su zaposleni preko agencija, zarađuju oko 500 evra manje mesečno.

Prema poslednjim statističkim podacima iz 2015. godine, u Nemačkoj radi 300.000 stranih medicinskih sestara i tehničara, od čega najviše iz Poljske, a slede Bosna i Hercegovina, i Kazahstan.

izvor: Hina, agencije, foto: ilustracija, Ambro/freedigitalphotos.net

POPULARNO