Nova industrijska zona: U Inđiji posao za 450 ljudi


Na teritoriji Opštine Inđija niče još jedna industrijska zona
veličine 97 hektara, potpuno infrastrukturno opremljena.

Šest novih domaćih i stranih investitora sprema gradnju pogona u zoni, u kojima će posao naći još 450 žitelja te opštine.

Predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak kaže da je nova industrijska zona u toj opštini najmodernija i najopremljenija površina te namene ne samo u Srbiji, već i na području čitave jugoistočne Evrope.

Zona se proteže između auto-puta E75, odnosno auto-puta Novi Sad - Beograd i pruge Beograd - Budimpešte, koja će uskoro postati takozvana brza pruga.

"Najviše smo radili u prethodnih godinu i po dana na adaptaciji te industrijske zone, na nju smo naročito ponosni. U celosti je opremljena kanalizacijom, vodom, strujom, gasom i telekomunikacionim sistemom", kazao je Gak.

Rezultat toga je šest novih investicionih ugovora, koji garantuju da će u Inđiji pored otvaranja šest novih pogona, biti i zaposleno novih 450 radnika, a puni efekti investicija će se videti, kako tvrde opštinari, u narednih godinu dana, kada počne da pristiže porez na imovinu i zarade, ali i kada na stotine domaćinstava počne da prima platu iz novih investicija.

Trenutno više od 35 kompanija posluje u industrijskoj zoni u Inđiji, u čije opremanje su Opština i Pokrajina uložile po 150 miliona dinara.

Inđija će biti najveće gradilište u Sremu - Otvoren novi logistički centar vredan 7,5 miliona evra


U Inđiji se u bliskoj budućnosti nadaju dolasku još većeg broja investitora, a na raspolaganju je ostalo još svega 15-ak hektara u industrijskoj zoni koje su dostupne novim malim i srednjim investitorima, pošto se 60 hektara "čuva" za, kako tvrdi Gak, velikog svetskog investitora sa kojim se vode intezivni pregovori već duže vreme.

On nije hteo da otkriva Tanjugu o kojoj kompaniji je reč, ali je naveo da je cilj lokalne samouprave da nezaposlenost u toj opštini smanji na ispod tri odsto, a prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, na kraju prethodnog meseca, posao u toj opštini tražilo je oko 2.000 ljudi, odnosno stopa nezaposlenosti bila je na nivou od pet odsto.

Kada je reč o perspektivama za otvaranja novih radnih mesta, Gak skreće pažnju da Inđija odavno ne gleda na to isključivo iz opštinske perspektive, već iz pozicije regionalnog centra na tržištu rada, jer se ova opština nalazi na putu između Novog Sada i Beograda, odnosno u prečniku od 50 kilometara privlači gotovo tri miliona stanovnika Srbije.

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Ognjen Bjelić koji je pre par dana obišao ovu industrijsku zonu kaže da će Pokrajinska vlada uvek pružati podršku projektima koji doprinose ubrzanom ekonomskom razvoju, zapošljavanju i boljem standardu građana" .

Pokrajinska vlada učestvuje u izgradnji i opremanju 11 novih industrijskih zona na području Vojvodine, a Bjelić je podsetio da su takva ulaganja u skladu sa ubrzanim ekonomskim razvojem i otvaranjem novih radnih mesta u Vojvodini, kako bi sve slabije razvijenije opštine Vojvodini, poput Šida, mogle da dobiju potpuno opremljene industrijske zone u kojima se zaposlio veliki broj ljudi.

izvor: Tanjug, agencije, foto: ilustracija

Inđija će biti najveće gradilište u Sremu - Otvoren novi logistički centar vredan 7,5 miliona evra