Non-stop se radi: Tunel u Čortanovcima jedna od najkomplikovanijih deonica


Iskop tunela u Čortanovcima na deonici pruge Stara Pazova
– Novi Sad zvanično je počeo, a kako to izgleda možete da pogledate na fotografijama snimnjenim iz drona.

Radove je otvorio prvi zamenik generalnog direktora ruske kompanije „RŽD internešenel” Mansurbek B. Sultanov, a taj momenat s gradilišta u Čortanovcima, preko video-bima pratili su u Republičkoj vladi ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i direktor „Ruskih železnica” Oleg Belozjorov, koji su nakon toga potpisali Memorandum o razvoju odnosa strateškog partnerstva i zajedničke realizacije infrastrukturnih železničkih projekata na teritoriji Srbije.

Otvarajući radove u novoj etapi modernizacije železničke inrafstrukture na pruzi Stara Pazova – Novi Sad, Sultanov je kazao da je reč o jednoj od najkomplikovanijih deonica jer se na njoj nalaze dva značajna objekta – tunel i vijadukt.

Počeli radovi na tunelu Čortanovci - biće dug 1,1 kilometar, dve cevi za dvokolosečnu prugu


Na gradilištu između Čortanovaca i Sremskih Karlovaca, gde je „RŽD internešenel” u septembru prošle godine počeo da priprema teren za gradnju vijadukta i tunela, svakog dana menja se izgled terana. Po rečima direktora projekta, odgovornog za vijadukt i tunel Vidoja Melentijevića, jučerašnjem zvaničnom početku kopanja tunela prethodile su obimne pripreme, koje su, između ostalog, podrazumevale i zaštitu terena od klizanja postavljanjem šipova.

– Tehnologija rada zahtevala je prvo obezbeđivanje tla, da bi se posle moglo početi kopanje tunela – rekao je Melentijević. – Do sada možemo da zahvalimo vremenu što nas je služilo jer su i januar i februar bili gotovo idealni za rad. Nismo nijedan dan imali odmora, non-stop se radilo. Kopanje tunela počinjemo sa severne strane, sredinom aprila to nas očekuje i s južne. Uporedo se radi i vijadukt, za koji je do sada postavljeno više od 330 šipova. Ovih dana počinjemo i kopanje naglavnih greda za stubove vijadukta.

izvor: dnevnik.rs, foto: ilustracija

Počeli radovi na tunelu Čortanovci - biće dug 1,1 kilometar, dve cevi za dvokolosečnu prugu