Nepalski milijarder širi posao u Rumi: Svi me pitaju zašto Srbija - rekao sam da su razlog ljudi


Binod Čodri, predsednik Čodri grupe
(Chaudhary Group – CG Corp Global), opisao je svoj poslovni i životni put u autobiografiji prvog nepalskog milijardera.

Čodri u knjizi “Osvajanje vrhova” u izdanju Samizdata B92, piše o tome kako je stvorio multinacionalni konglomerat s portfoliom od više od 122 kompanije na pet kontinenata i sedamdeset šest uglednih brendova na globalnom tržištu.

Međunarodni ugled u industriji robe široke potrošnje ostvario je kao čovek koji stoji iza Vai Vai (Wai Wai) nudli, najčuvenijeg brenda Čodri grupe. Njegovi ostali poslovni interesi su elektronika, hotelijerstvo, infrastruktura, obrazovanje, telekomunikacije i nekretnine.

Godine 2013. postao je prvi nepalski preduzetnik uvršten na Forbsovu listu dolarskih milijardera. Strast s kojom prilazi razvoju svoje kompanije, uprkos teškim izazovima s kojima se susreće, neiscrpna je. Gospodina Čodrija smatraju najvećim filantropom u Nepalu.

U predgovoru srpskom izdanju, Čodri je napisao:

Kad su me upitali zašto baš Srbija – a ne možete ni zamisliti koliko su mi puta postavljali to pitanje (Srbija kao strateška baza naše kompanije, ne samo za ulazak u zapadnu Evropu već i u istočnu Evropu i na Balkan) – rekao sam da su razlog ljudi.

Duboko smo dirnuti osobinama koje krase ljude u Srbiji. Smatram da su iskreni, izuzetno kvalifikovani, vredni i veoma posvećeni poslu koji obavljaju. Postaju deo naše globalne kompanije, našeg razvoja, naše vizije, našeg sna... A mi ćemo se prema našim radnicima odnositi s poštovanjem i dostojanstvom, pružajući im svu podršku koja im je potrebna, prenosi b92.net.

izvor: b92.net, agencije, foto: ilustracija