Naplata plastičnih kesa već daje ozbiljne rezultate - Smanjena upotreba za 50 odsto


U pojedinim trgovinskim objektima u Srbiji počela je naplata
plastičnih kesa. Iako ima onih koji "gunđaju", ova mera već je dala ozbiljne rezultate.

U Srbiji se godišnje potroši dve milijarde plastičnih kesa koje se teško razgrađuju i ugrožavaju životnu sredinu, rečeno je na panelu o naplati plastičnih kesa.

Zaključeno je da je naplata, koja je počela 16. aprila, uspela da smanji upotrebu kesa i do 50 odsto.

U ponedeljak, 16. aprila, počela je naplata kesa u "Šop end gou" radnjama trgovinskog lanca "Delez", a Nikola Papak, menadžer za korporativne komunikacije tog trgovinskog lanca, kaže da su ljudi rado prihvatili tu inicijativu.

"U našim radnjama sproveli smo i anketu koja je pokazala da će 75 odsto građana ubuduće koristiti ceger, ali i da su svesni u kojoj meri plastične kese ugrožavaju životnu sredinu", dodao je Papak.

Ukazao je da se za samo prva tri dana naplate plastičnih kesa smanjila njihova upotreba i do 50 odsto, što je, kako je dodao, pokazatelj da se ide u dobrom smeru.

Na danas održanom skupu zaključeno je da akcenat ne bi trebalo da bude visina naknade na kese, već sve veće korišćenje pamučnih torbi umesto kesa.

Oni koji se žale da su naknade visoke i da je to još jedan udar na džep potrošača, poručuju na panelu, mogu, jednostavno, poneti torbu i ne platiti nikakvu naknadu. Kesa, inače, košta dva dinara.

izvor: mondo.rs, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO