Na Detelinari predlažu izgradnju šestospratne javne garaže - automatizovan sistem parkiranja


Transformacija iz porodičnog u višeporodično stanovanje, dovela
je do velike gustine naseljenosti, pa stanovnicima, u delu grada koji je obuhvaćen planom, najveći problem predstavlja parkiranje, odnosno nedostatak prostora za to. Urbanisti kao delimično rešenje na Detelinari predlažu izgradnju šestospratne javne garaže (P+6), visine do 22 metra, sa 400 parking mesta u Ulici Stevana Mokranjca 37, 39 i 41. Osim toga, predviđena su i javna parkirališta, individualne garaže i parking prostori na parcelama korisnika, a ukoliko to nije moguće, obavezna je izgradnja garaže u podrumu i to ispod cele parcele, s tim što broj podzemnih etaža nije ograničen.

Kako se u planu navodi, gradnju stambenih i poslovnih objekata mora da prati izgradnja saobraćajnih površina i komunalne infrastrukture, pa je predviđena nova kružna raskrsnica ulica Janka Veselinovića i Ilije Birčanina, kao i biciklističke staze i trotoari duž Stevana Mokranjca i Ilije Birčanina, ali i duž Hadži Ruvimove i Janka Veselinovića.

Kompleks automatske telefonske centrale, koji nalazi se na uglu ulica Janka Veselinovića i Svete Kasapinovića, zadržava se u sadašnjem gabaritu, uz mogućnost nadogradnje ili totalne rekonstrukcije, u zavisnosti od potrebe korisnika.

Interesantno je da su urbanisti ostavili mogućnost da javna garaža ima automatizovan sistem parkiranja. Kako se u nacrtu plana navodi, to podrazumeva nezavisne, napredne mehaničko-robotizovane sisteme, kod kojih je uparkiravanje i isparkiravanje pojedinačnog vozila automatizovano i nezavisno od ostalih vozila u parking sistemu, prenosi Dnevnik.

Kao prednosti mehaničkih sistema parkiranja automobila u odnosu na klasične (vožnja i manuelno upravljanja vozilom), navodi se to što je proces parkiranja potpuno automatizovan, od ulaska u garažu i ostavljanja vozila na tačno označenom mestu, do preuzimanja na istoj poziciji. Za automatizovane garaže potrebno je manje prostora, smanjena je emisija štetnih gasova i potrošnje goriva, vozila unutar objekta za parkiranje su bezbedna, nema kontakta između vozila što smanjuje mogućnost međusobnog oštećanja. Takođe, navodi se i da vozači ne gube vreme tražeći parking mesto i svoj automobil.

Plan detaljne regulacije područja između ulica Janka Veselinovića, Stevana Mokranjca, Hadži Ruvimove i Veselina Masleše dostupan je na uvid do 21. aprila i to u zgradi Skupštine Grada Novog Sada, Žarka Zrenjanina 2, i na internet stranici. Nacrt plana moguće je pogledati, svakog radnog dana od 9 do 14 časova i u JP „Urbanizam“ na Bulevaru cara Lazara 3, kao i u prostorijama MZ „Detelinara“ u Ulici braće Popović 4. Pisane predloge, primedbe i sugestije zainteresovani treba da, za vreme trajanja javnog uvida, dostave Gradskoj upravi za urbanizam i stambene poslove, a nakon toga će Komisija za planove razmotrti predloge na javnoj sednici.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO