Mole državu: Ograničite uvoz polovnjaka


Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova uputila je apel
vlastima da ograniče uvoz zastarelih polovnih vozila iz inostranstva.

U Srbiju je 2016. godine uvezeno 117.413 polovnih automobila, a trend rasta je nastavljen u proteklom periodu pa je tako u prvom kvartalu 2018. uvezeno 17% voše vozila nego u istom periodu prošle godine.

"Asocijacija uvoznika vozila i delova je početkom 2017. počela sa praćenjem tržišta uvezenih upotrebljavanih vozila u Srbiju. Tada smo se po prvi put oglasili sa podacima o broju tih vozila registovanih u 2016.

Radi se o 117.413 uvezenih polovnih vozila, a registrovanih u Srbiji. Trebalo je već po objavljivanju tog podatka da natera državne organe na hitnu reakciju i da deluje odgovarajućim preventivnim merama za sprečavanje daljnjeg rasta te kategorije vozila.

Na to smo već tada upozorili iznoseći zvanične statističke podatke, analize i strukturu tih vozila, sa akcentom na starost, generaciju motora i ponajviše, na bezbedonosni i ekološki aspect.

Reakcija državnih institucija je izostala, bez obzira na naše argumentovane primedbe i predloge.

Prethodnu godinu smo upotrebili za medijsku kampanju, iz meseca u mesec, iznoseći podatke o trzištu tih vozila, njegovom rastu i pogubnom uticaju na dodatno zagađenje vazduha naših gradova i povećanu nebezbedonosnu situaciju u saobraćaju zbog povećanog broja tih vozila.

Trend rasta uvoza polovnih vozila se nastavlja i u ovoj godini. Za prva tri meseca zabeležen je rast od 17% u poređenju sa istim periodom prošle godine.

izvor: b92.net, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO