Kontejneri sami preko interneta javljaju kada je potrebno pražnjenje - montaža u toku, stižu novi


Gradska Čistoća raspisala je javnu nabavku velike vrednosti
za nove podzemne kontejnere s uređajima za merenje popunjenosti. Procenjena vrednost investicije je više desetina miliona dinara, a kriterijum za dodelu ugovora je najniža ponuđena cena.

Planirana je nabavka 82 kontejnera, deset sa plastičnim uloškom u metalnom okviru i 72 sa vrećom. Kako se u konkursnoj dokumentaciji navodi, svi kontejneri imaće ugrađene senzore koji će obaveštavati centralu gradskog komunalnog preduzeća kada je potrebno pražnjenje. Podaci se preko GPRS mreže prenose na predefinisanu IP adresu serverskog računara u čiju se bazu skladište svi podaci.

Naime, Čistoća je prvo preduzeće tog tipa u Srbiji koje je prošle godine uvelo novine poput angažovanja čuvara kontejnera i nabavke podzemnih kontejnera s senzorima.

Podsećamo da je gradska Čistoća još prošle godine pazarila 100 podzemnih kontejnera s uređajima za merenje popunjenosti, a ugovor vredan 75 miliona dinara tada je dodeljen grupi ponuđača, firmama „Eko Signal“i „Urban solušns“ iz Beograda, koje se bave izradom podzemnih kontejnera i preduzeću „Enerdži pro“ iz Novog Sada, koje je zaduženo za ugradnju, odnosno građevinske radove.

Kako su u Čistoći za Dnevnik objasnili, montaža tih podzemnih kontejnera još uvek je u toku, i narednih meseci očekuje se implementacija sistema, te se građani s novinama neće upoznati pre juna.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo, ilustracija

POPULARNO