Kina može da uvozi sve što Srbija proizvede


U Privrednoj komori Srbije je počeo Investiciono-trgovinski
forum Srbija-Kina na kome učestvuje 20 kineskih i 80 srpskih kompanija, a ambasador Kine Li Mančang je izjavio da je Kina posebno zainteresovana za ulaganje u proizvodnju lekovitog bilja u našoj zemlji.

Li je rekao da u Srbiji boravi kineska delegacija koja je juče posetila Ministarstvo poljoprivrede u cilju uspostavljanja saradnje na proizvodnju lekovitog bilja.

"Želimo ovde da investiramo i u izgradnju fabrike za preradu lekovitog bilja. Ako počnemo ovde da gajimo lekovite biljke, onda Kina može da uvozi sve što se proizvode u Srbiji", kazao je on.

Li ističe da bi i u tom slučaju celokupna proizvodnja Srbiji bila mala za potrebe Kine.

Ambasador je napomenuo da još nije nema međudržavnog sporazuma o izvozu srpske pšenice i kukruza i da bi na tome trebalo poraditi.

Skup organizuju Privredna komora Srbije, Ambasada NR Kine u Srbiji i kineski Savet za promociju saradnje jug-jug.

U Privrednoj komori Srbije birzan Investiciono-trgovinski forum Srbija-Kina na kome ucestvuje 20 kineskih i 80 kompanija iz Srbije.

Skup organizuju Privredna komora Srbije, Ambasada NR Kine u Srbiji i kineski Savet za promociju saradnje jug-jug.

Kineske kompanije zainteresovane su za saradnju sa srpskim partnerima u oblastima: IKT, zastita zivotne sredine i odrzivi razvoj, elektro industrija, tekstilna industrija, farmaceutska industrija i industrija medicinske opreme, poljoprivreda, obrazovanje, nekretnine, usluge, infrastrktura, građevina, prerađivačka indsutrija, finansija, pravne usluge, turizam.

izvor: Tanjug, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO