Kazne na kućnu adresu: Merenje srednje brzine na svim auto-putevima od kraja aprila


Načelnik uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov izjavio je
da će u poslednjoj nedelji aprila na svim autoputevima u Srbiji početi da se kontroliše i kažnjava prekoračenje prosečne brzine.

Arsov je za RTS rekao da je odluka o ovkvoj meri doneta jer godišnje na autoputevima pogine između 40 i 50 osoba zbog prekoračenja brzine.

Vozači će prilikom plaćanja putarine dobiti na priznanici i informaciju o srednjoj brzini vožnje, zbog čega će odmah moći da znaju da li su prekršili zakon. Arsov je istakao da će kazne domaćim vozačima stizati na kućnu adresu, dok će stranicima koji prolaze kroz Srbiju, kazne biti naplaćivane na naplatnim rampama.

Podsetimo, ranije je najavljeno da bi merenje srednje brzine na svim auto-putevima u Srbiji moglo da počne već 1. aprila.

Srednja dozvoljena brzina sada se meri samo između Šida i Šimanovaca, dok se za ostale deonice sistem još uspostavlja. Problem je bio u tačnom izračunavanju rastojanja između dve naplatne stanice, jer je manja nepreciznost mogla na sudu da obori sve napisane kazne.

Sistem merenja srednje brzine vozila na autoputu uveden je u septembru prošle godine. Reč je o projektu MUP-a i "Puteva Srbije", koji mere srednju brzinu na osnovu vremena prolaska kroz naplatne rampe.

Razlika u vremenu i pređenoj kilometraži, od kućice do kućice, daje obračun prosečne brzine. Plan je bio da svi koji prema ovoj računici voze brže od 120 kilometara na čas budu kažnjeni.

izvor: Beta, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO