Javno - privatno partnerstvo rešava status JKP "Stan" i Apotekarske ustanove


Gostujući u emisiji "Grad i Mi", gradonačelnik Novog Sada
Miloš Vučević, naglasio je da smenu kompletnog rukovodstva Gradskog saobraćajnog preduzeća nisu iznudili sindikati koju su pretili generalnim štrajkom, niti je na to presudno uticao izveštaj budžetske inspekcije. "Sindikati su partneri, neophodni, nužni, korektivni, i za mene vrlo dragoceni prethodnih 6 godina, i rekao bih da imamo jedan otvoreni ekonomsko - socijalni dijalog za primer mnogim drugim lokalnim samoupravama, istakao je Vučević, dodavši da sindikati nikada neće biti ti koji kadruju, jer se zna ko donosi kadrovske odluke i snosi političku odgovornost.

Upitan kakva je situacija u ostalim javnim komunalnim preduzećima, posebno JKP "Stan" i Apotekarskoj ustanovi, koji se i u Izveštaju Fiskalnog saveta, zbog nagomilanih dugova pominju kao potencijalna opasnost za gradske finansije, gradonačelnik Vučević ne krije da je optimista po pitanju konačnog rešenja statusa tih preduzeća.

"JKP "Stan" je najdalje otišao u procesu uvođenja privatno - javnog partnerstva. Završen je pregovarački postupak po ponudi konzorcijuma litvansko – srpsko – slovenačkog, i ja sam prvu put optimista da smo na korak do zaključenja ugovora. U toj novoj firmi, 70 odsto upravljačkih prava bi imao privatni partner, a po 15 odsto Grad Novi Sad, odnosno JKP Stan. Odlučili smo se na model od 10 godina trajanja, po kojem bi objekti ostali u vlasništu Grada, koji bi imao pravo da stavlja veto na određene odluke. Obaveza privatnog partnera bila bi da isplati 162 miliona dinara na ime zaostalih zarada radnicima, duga i otpremnina, kao i da u roku od 10 dana od dana potpisivanja ugovora o partnerstvu, dostavi predloge zaključivanja ugovora o radu za 138 lica koja su trenutno u radnom odnosu. Ostalih oko 60 bi dobili otpremnine kao tehnološki višak, i svima bi bile izmirene sve zaostale obaveze, naglasio je Vučević, i podsetio da je 2012. godine "nasledio" preduzeće sa dugovanjima od preko 830 miliona dinara, te da su do danas uspeli za 40 odsto da smanje dug JKP "Stan".

Novi Sad je napravio pozitivno - pravnu revoluciju u Srbiji, kada je u pitanju uvođenje modela privatno–javnog partnerstva, ocenjuje gradonačelnik, i navodi da će na taj način uskoro biti rešena i sudbina Apotekarske ustanove Novi Sad. Model bi takođe bio primenjiv narednih 10 godina, s tim što bi svi objekti ostali u vlasništvu Grada, koji bi zadržao i paket upravljačkih prava.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO