Iz Srbije na posao - u 99 država sveta


Dokaz da srpske kompanije osvajaju sve veći deo svetskog tržišta
jeste i činjenica da se naši radnici upućuju na rad u mnoge države sveta.

Prema podacima koje je Dnevnik dobio od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, prošle godine je 317 poslodavac u Srbiji dostavio 4.049 obaveštenja, a na privremeni rad upućeno je 13.916 radnika u 99 država sveta.

Godinu dana ranije, 324 srpska poslodavca dostavilo je ovom ministarstvu 3.052 obaveštenja, a 10.530 radnika otišlo je privremeno da radi u 97 država. Dakle, za godinu dana broj srpskih kompanija koje upućuju svoje radnike na posao u neku zemlju sveta povećao se za 47, a 3.386 radnika više lane jeotišlo u inostaranstvo po nalogu svog gazde.

Obaveštenje o upućivanju zaposlenih radnika Srbije u inostranstvo nalazi se na zvaničnom sajtu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Iz njega se vidi da srpske radnike domaće gazde šalju od Hrvatske i Crne Gore, do Maroka, Čilea, Tajlanda, Behreina, Perua, Bangladeša, Katara, Argentine, Tunisa, Alžira… Radnici iz Srbije rade i u Japanu, SAD, Iranu, Vijetnamu, Indoneziji, Meksiku, Indiji, Eiptu, Gani, Izaralu. Radnici iz naše zemlje radno mesto imaju i u većini država Evrope, a u velikom broju ih ima i u Rusiji, Kini, Kazahstanu, Ukrajini…

izvor: dnevnik.rs, foto: ilustracija

POPULARNO