I zvanično - Srbija zabranjuje upotrebu plastičnih kesa


Srbija će zabraniti upotrebu tankih plastičnih kesa i uvesti
obaveznu naplatu biorazgradivih, najavili su iz Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Kako je objavila "Politika", u tom ministarstvu su rekli da će Srbija, iako nije članica EU, primeniti sve mere nedavno usvojene Direktive o plastici. Prema toj Direktivi iz februara ove godine, ograničava se maksimalna godišnja potrošnja kesa na 90 po osobi, do kraja 2019. godine.

"U stalnoj smo komunikaciji sa velikim trgovinskm lancima, kao i sa nevladinim sektorom, kako bismo uticali na razvoj ekološke svesti građana u vezi sa ovim pitanjem", rekli su u Ministarstvu za zaštitu životne sredine.

Prema nezvaničnim procenama trgovinskog sektora, u Srbiji se godišnje potroši oko 20 miliona evra za nabavku plastičnih kesa, a 30 do 40 odsto njih se baci, što u značajnoj meri utiče na zagađenje životne sredine. Jedna kesa trgovca košta u proseku oko dinar. Građani u proseku troše sedam kesa dnevno, odnosno 2.555 godišnje.

Podsetimo, ove nedelje je počelo naplaćivanje kesa u prodavnicama "Shop&Go" kompanije "Delez". Kese koštaju dva dinara.

Ranije je za "Politiku" u "Merkatoru S" ("Ideja", "Roda", "Merkator" hipermarketi) rečeno da razmatraju ovu mogućnost, jer je reč o direktivi EU sa ciljem očuvanja životne sredine.

Iako se ovakve akcije kod nas po pravilu doživljavaju kao nepotreban trošak, jasno je da bi na podizanju ekološke svesti građana trebalo raditi više. Dovoljno je pogledati navike kupaca u bilo kojoj zemlji Evropske unije i uporediti je sa slikom naše okoline. Dok oni u Evropi obavezno u kupovinu nose platnene cegere, ili korpe ili torbe, kod nas se država još nije opredelila na koji će način na putu ka EU sprovoditi ovu direktivu.

izvor: Beta, Politika, agencije, foto: NSinfo