Hale Novosadskog sajma stare i energetski neefikasne - u narednim godinama faza "Master centar 2"


U susret 85. međunarodnom poljoprivrednom sajmu, generalni
direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković objašnjava koji su planovi te sajamske kuće, kao i kakvi su trendovi i budućnost sajamske industrije u svetu.

"Novosadski sajam u poslednjih nekoliko godina ide uzlaznom putanjom u smislu broja organizovanih sajamskih manifestacija, kao i kvaliteta sadržaja", kaže Cvetković i ističe napredak u segmentu prodaje poljoprivredne mehanizacije, što je povezano sa subvencijama dobijenim od Republičke i Pokrajinske vlade.

On dodaje da je interesovanje izlagača veliko, te da će biti grupnih nastupa zemalja kao što su: Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Francuska, Grčka, Holandija, Hrvatska, Izrael, Kina, Mađarska, Makedonija, Rumunija, Nemačka, Rusija, Slovenija, Španija itd.

"Postoje mišljenja da internet trgovina zauzima mesto sajamskoj privredi, međutim svetska privreda opovrgava ta mišljenja s obzirom na to da su sajmovi u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Americi, a posebno u Kini u velikoj ekspanziji, tako da taj vid sklapanja poslova nije izgubio na svom značaju", smatra Cvetković.

On ističe da sve vodeće svetske privrede putem sajamskih manifestacija pospešuju razmenu robe sa inostranstvom, te ih stoga organizuju i van svoje zemlje.

"Sajamska privreda se polako okreće i zabavi, te jedan deo programa mora biti posvećen tom segmentu", kaže Cvetković i dodaje da je poseta povezana sa gastronomskim specijalitetima koji su kod nas već tradicija.

On ističe da kvalitetna sajamska manifestacija zahteva kvalitetnu infrastrukturu, te da uprkos dobroj lokaciji koju Novosadski sajam ima, postoji problem sa parkingom i gužvama u saobraćaju.

"Takođe, hale su stare i energetski neefikasne, te stoga sužavaju mogućnost za nastupanje u njima, a i otvoreni deo Sajma je potrebno unaprediti", kaže Cvetković.

"Novosadski sajam zahteva konstantna ulaganja, te stoga razmišljamo da u narednim godinama uđemo u fazu "Master centar 2", koja bi podrazumevala izgradnju novog segmenta i on bi osavremenio našu delatnost", zaključuje Cvetković.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO