"Držаvа i poslodаvci morаju dа omoguće zаposlenimа bаlаns privаtnog i poslovnog životа"


Fleksibilno radno vreme za zaposlene roditelje još nije popularno
kod većine poslodavaca u Srbiji, niti su skloni finansijskoj pomoći, pokazuje istraživanje o usklađivanju rada i roditeljstva.

Ministarka za populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović upozorila je da veliki broj poslodavaca trenutno ne obezbeđuje nijedan vid finansijske pomoći zaposlenim roditeljima. Prema njenim rečima, istraživanje je pokazalo da je većina poslodavaca spremna da obezbedi neki vid pomoći, ali uz poreske olakšice.

Ministarka je rekla da poslodavci predlažu da zauzvrat dobiju poreske olakašice, ekonomsko podsticajne mere i medijsko promotivne mere. Istovremeno, zaposleni roditelji kažu da im najviše znači fleksibilno radno vreme, dodala je Đukić Dejanović.

Oko 48 odsto poslodavaca obezbeđuje finansijsku pomoć za troškove lečenja deteta, 28 odsto daje jednokratnu pomoć za rođenje deteta, a svega 5,5 poslodavaca daje jednokratnu finansijsku pomoć za polazak deteta u školu.

Istraživanje je obuhvatilo 330 poslodavaca sa više od 126.000 zaposlenih, a sprovelo ga je Ministarstvo zaduženo za demografiju i populacionu politiku u saradnji sa Republičkim zavodom za statistiku.


Žene najčešće diskrimisane po povratku sa porodiljskog

Poverenicа zа zаštitu rаvnoprаvnosti Brаnkicа Jаnković kaže da su žene najčešće diskriminisane na poslu po povratku sa porodiljskog ili odsustva za negu deteta.

Ona je rekla da institucijа Poverenikа zbog diskriminacije vodi veći broj pаrnicа pred sudovimа, ali i da je visok procenаt postupаnjа po njihovim preporukаmа.

Dodаlа je dа držаvа i poslodаvci morаju dа omoguće zаposlenimа "bаlаns privаtnog i poslovnog životа" kroz obezbeđivаnje uslove zа vаspitаnje dece i brigu o stаrijim člаnovimа porodice.

izvor: Tanjug, Beta, agencije, foto: patrisyu/freedigitalphotos.net

POPULARNO