Defile i besplatan pasulj - na proslavi Dana Vojske u Novom Sadu


Defile pripadnika Vojske biće organizovan u ponedeljak
23. aprila u Novom Sadu u sklopu obeležavanja Dana Vojske Srbije.

Kako su najavili iz Komande 1. brigade Kopnene vojske, obeležavanje Dana Vojske počeće u 11 časova na Trgu slobode.

Građani će imati priliku da vide vojničku svečanost sa defileom jedinica, egzercirom Vojne akademije i taktičko-tehnički zbor na kojem će biti izloženo naoružanje kojim raspolažu jedinice Prve brigade Kopnene vojske, 240. samohodnog raketnog diviziona za protivvazduhoplovnu odbranu i jedinice Vojne policije.

Potom će oko 12:30 časova biti upriličen defile brodova Rečne flotile Dunavom koji će građani moći da gledaju sa keja kod Varadinskog mosta.

Na kraju, u dvorištu Doma Vojske, na Beogradskom keju 9a, svim građanima koji budu želeli biće podeljen besplatan vojnički pasulj.

Svemu ovome prethodiće proba, koja će biti organizovana u subotu, 21. aprila.

Vojska je apelovala na građane da budu strpljivi zbog toga što će u dva vremenska perioda oko na 15 minuta biti zaustavljen saobraćaj u Dunavskoj ulici i Beogradskom keju zbog prolaska ljudi i tehnike. Prekida saobraćaja će biti i tokom probe i na sam dan manifestacije.

Dan Vojske se obeležava u znak sećanja na Drugi srpski ustanak podignut 23. aprila 1815. godine u Takovu, a ovo je prvi put da se u Novom Sadu svečanim programom obeležava ovaj datum.

U Novom Sadu prethodnih decenija nije bilo vojnih defilea, već su pripadnici JNA, odnosno VJ i VS uglavnom svečanosti održavali u kasarnama. Prva vojna parada je organizovana 22. oktobra 2016. godine povodom 72 godine od oslobođenja Novog Sada od fašizma 23. oktobra 1944. godine.

izvor: 021.rs, agencije, foto: ilustracija, novisad.rs