Brojne reakcije građana - zbog seče drveća na Detelinari i Bulevaru oslobođenja


Proteklih dana, u Ulici Kornelija Stankovića na Detelinari i na
Bulevaru oslobođenja u blizini Železničke stanice posečeno je nekoliko stabala, što je izazvalo brojne reakcije građana.

I dok su prethodnih meseci i nedelja građani i planinari reagovali zbog seče šume na Fruškoj gori, tvrdeći da će se zvati "Fruška gola", Novosađanima je sada zasmetala seča drveća u samom gradu.

Najpre su građani reagovali zbog seče drveća u Ulici Kornelija Stankovića, tvrdeći da je neshvatljivo da se u sred vegetacije seku mlada stabla. U "Gradskom zelenilu" za 021.rs objašnjavaju da je poslednjih godina u ovoj detelinarskoj ulici izgrađen veliki broj višespratnica, zbog čega je oštećen jedan broj stabala katalpe.

Ova seča sprovela se u okvir projekta "Očuvanja i unapređenja zelenila u Ulici Kornelija Stankovića", koji finansira Grad Novi Sad. Kako je predviđeno ovim projektom, biće posečeno 60 oštećenih stabala.

"Umesto katalpi, biće posađeno 66 sadnica likvidambara. Za stabla čiji korenov sistem preti da ugrozi podzemnu infrastrukturu, planirana je sadnja u polipropilenske cevi. Projektom je predviđena i sadnja okruglastog jasena u razdelnoj traci. To je praktično popuna drvoreda gde nedostaju stabla. Razdelna traka biće bogatija i za 387 komada ukrasnog šiblja. U Ulici Kornelija Stankovića biće obnovljeni i travnjaci na mestima gde su uništeni", navode u "Gradskom zelenilu", prenosi 021.rs.

izvor: 021.rs, foto: Vojvođanska zelena inicijativa

POPULARNO