Alkoholizam kod mladih u Srbiji u porastu - prvo pijanstvo sa 13 godina


Stepen alkoholizma kod mladih u poslednjih nekoliko godina
naglo je porastao. Postalo je sasvim normalno da se u svakom izlasku u grad, proslavi rođendana, ili položenog ispita, popije i po koja više.

Prema istraživanju Instituta za zaštitu zdravlja "Batut", u našoj zemlji oko 50 odsto mladih povremeno pije alkoholna pića, 20 odsto se povremeno opija, a sedam odsto njih redovno pije. Istraživanja takođe pokazuju da se u proseku prvo pijanstvo u Srbiji doživljava sa 13,5 godina, a najkasnije u 20-oj godini života.

Katarina Stanić, stručnjak za alkohol izjavila je za RTV da "Prema istraživanjima, u vreme kada dete napuni pet godina, već ima formirane osnovne stavove i mišljenja o alkoholu. Tinejdžeri uče o alkoholu kroz vlastita iskustva ili posmatranjem članova porodice, prijatelja i drugih osoba iz svog okruženja".

U Krivičnom zakonu Republike Srbije postoji odredba, gde je deci do 16 godina zabranjena prodaja alkohola. Iako su propisane određene novčane kazne ili zatvor u trajanju do šest meseci, ugostitelji i trgovci mahom ne mare za taj zakon.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: ilustracija, franky242/freedigitalphotos.net

POPULARNO