Alibaba sve bliže - Džek Ma poziva Srbiju, u najavi veliki projekat


Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović sastao
se sa Džekom Maom, vlasnikom najveće kineske IT kompanije Alibaba, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Popović i Ma su se sastali na marginama prvog samita "Digitalna Kina" koji je otvoren u gradu Fudžou, prestonici kineske provincije Fudžijan i razgovarali o potencijalima saradnje Srbije i Kine u oblasti inovacija i digitalne ekonomije.

Popović je izrazio snažnu podršku kineskoj državnoj inicijativi "Pojas i put". On je istakao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kine Si điping dele viziju o stvaranju jedinstvenog digitalnog prostora koji će doneti nove mogućnosti za saradnju, umrežavanje i zajednički napredak svih zemalja koje su deo te vizije.

"To je vizija mira, stabilnosti, saradnje i zajedničkog ekonomskog prosperiteta", rekao je Popović.

"Rezultat tog dogovora je započinjanje projekta izgradnje srpsko-kineskog Industrijskog parka u Beogradu, koji zajedno realizuju Srbija i kineska državna "China road and bridge corporation". To će biti najveći i najmoderniji industrijski park, a ujedno i najveća kineska investicija u oblast inovacija u Južnoj Evropi", rekao je Popović.

Ma je pozvao Popovića da poseti njegovu kompaniju i predstavi inovacione potencijale Srbije kineskim partnerima.

Prvi samit "Digitalna Kina", koji je počeo u Fudžou, trajaće dva dana i okupiće preko 500 najvećih kineskih inovacionih kompanija. Tema samita je izgradnja "digitalne Kine".

Otvaranju samita prisustvovali su ministri i visoki državni zvaničnici šest zemalja i Ujedinjenih nacija, a Nenad Popović je jedini zvaničnik iz evropske zemlje.

izvor: Beta, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO