20.000 testova na drogu podeljeno roditeljima đaka novosadskih škola - malo onih koji testove nisu uzeli


Oko 20.000 testova na drogu podeljeno je roditeljima đaka
novosadskih škola.

Novi Sad je prvi grad u Srbiji koji je izdvojio 10 miliona dinara za nabavku testova koji su se delili od početka februara. Roditelji su preuzeli 20.000 testova, što znači da su ih dobili gotovo svi sedmaci i osmaci kao i srednjoškolci, s obzirom da u novosadskim srednjim školama ima oko 11.000 srednjoškolaca i oko 7.500 učenika sedmih i osmih razreda.

Sagovornici Blica iz novosadskih osnovnih i srednjih škola kažu da je odziv roditelja bio dobar, te da je malo onih koji testove nisu uzeli.

Procenat onih koji su uzeli testove na nivou svih srednjih škola je zaista veliki, kaže za Blic direktor Tehničke škole "Mileva Marić Ajnštajn" i predsednik Aktiva direktora srednjih škola Stanko Matić.

Predsednica Aktiva direktora osnovnih škola Jasmina Pastonjicki kaže da nije bilo problema oko podele, a da su roditelji bili veoma zainteresovani. Kupovinu testova inicirali su sami roditelji, a projekat je sprovelo gradsko Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama.

Oni koji su želeli da testiraju decu to su mogli da urade kod kuće, a prisustvo neke od droga otkriva se pomoću uzorka urina. Testovi otkrivaju prisustvo marihuane, kokaina, heroina, ekstazija i drugih najčešćih droga.

izvor: Blic, agencije, foto: novisad.rs