Za godinu dana novi park u Novom Sadu - Deo parka u japanskom stilu, u toku sadnja drveća


Žitelji Nove Detelinare i Novog Naselja za godinu dana uživaće
u novom parku. U toku je ravnanje terena i sadnja drveća, nakon čega će početi i izgradnja objekata u parku, na koje, barem u Novom Sadu, nismo navikli.

Autohtone vrste drveća, ukrasno šiblje i cveće, uskoro će krasiti tri i po hektara površine između Novog naselja i Nove Detelinare.

Prva faza radova je u toku, a za godinu dana sugrađani će uživati, kako u lepotama zelenila, tako i u zanimljivim sadržajima u novom parku.

Posle 40 godina Novi Sad dobija novi park


"Sledi izgradnja objekata koji su najavljeni, dakle staze, rasveta, parkovski mobilijar, poslastičarnica, fontana, zatim skladište za odlaganje mehanizacije gradskog zelenila igralište za decu teren za boćanje teretane na otvorenom", kaže za RTV Ivan Nožinić, portparol JKP "Gradsko zelenilo".

Deo novog parka biće urađen u japanskom stilu, a to će finansirati Ambasada Japana. Preostalo je još samo da se vidi da li će za novi park biti odobren i zalivni sistem, koji je, prema rečima Nožinića, neophodan za održavanje zelenila tokom leta.

Prema preporukama Evropske unije svaki grad trebalo bi da ima od 20 do 25 procenata zelenih površina. U poslednje četiri godine Novi Sad je taj procenat povećao sa pet na devet odsto.

"Cilj nam je 20 odsto, koliko govore propisi Evropske unije, tako da se nadam da ćemo u narednih nekoliko godina i stići do te cifre. "Zelene površine su u dobrom stanju, mi ih redovno održavamo i kontrolišemo, naravno, zbog bezbednosti građana pre svega stabla, sada je i period orezivanja kome posvećujemo veliku pažnju", dodaje Nožinić.

Izgradnja novog parka deo je akcije "Parkovi umesto deponija", pokrenute kako bi se na mestima, gde ljudi nelegalno odlažu otpad, uredile zelene površine.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: ilustracija

Posle 40 godina Novi Sad dobija novi park