Za čistije i zelenije škole u Vojvodini - 104 obrazovne ustanove


U okviru programa "Za čistije i zelenije škole u Vojvodini" na
Spensu je organizovan okrugli sto na temu "Praktične metode za realizaciju ekoloških programa u obrazovnim institucijama". Tom prilikom, konstatovano je da je tokom devet godina postojanja pomenutog programa dosta urađeno na podizanju ekološke svesti najmlađih o čemu svedoči podatak da je sve više škola uključeno u njega.

Na okruglom stolu predstavljeni su primeri dobre prakse, a prisutni prosvetni radnici i učenici škola, koji su uključeni u program "Za čistije i zelenije škole u Vojvodini", učestvovali su u tri edukativne radionice.

"Značaj ovakvih projekata je veoma velik zato što je značaj ekološkog obrazovanja odavno prepoznat i on se nalazi u našem sistemu, ali situacija u praksi je ipak malo drugačija i pokazuje da je to ipak ostavljeno na umešnost, kreativnost i samoinicijativu svakog nastavnika pa su ovakvi događaji kao razmena ideja veoma važni za dalji rad", smatra Ljiljana Jovanović iz OŠ "Žarko Zrenjanin".

Ovo je deveta godina programa "Za čistije i zelenije škole u Vojvodini" u koji je sada uključeno 104 obrazovne ustanove što je za 15 odsto više nego lane.

"Prvo mislim da je podignut stepen uređenosti školskih dvorišta, tu mislim da smo napravili veliki rezultat i to je bilo za očekivati. Veliki broj školskih dvorišta je uredio i svoj enterijer a važno je i da je veliki broj škola dobio svoj kutak ekološki i da deca o tome vode računa", ističe Aleksa Jeftić iz Pokreta gorana Vojvodine, prenosi RTV.

Sa okruglog stola "Praktične metode za realizaciju ekoloških programa u obrazovnim institucijama" poručeno je i da je najveća dobit programa "Za čistije i zelenije škole u Vojvodini" energija koja se rodila između dece, nastavnika i roditelja, a rečeno je i da je u susret godini jubileja plan da akcija bude još vidljivija, masovnija i sa više partnera koji bi omogućili i da nagradni fond bude veći.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: NSinfo, ilustracija

POPULARNO