Za brže pruge: Rekonstrukcija železničke infrastrukture kroz regionalnu saradnju


Prvi korak u realizaciji projekta rekonstrukcije železničke pruge
između Beograda i Zagreba biće učinjen u narednih mesec dana formiranjem radne grupe resornih ministarstava Hrvatske i Srbije, a procenjuje se da će radovi kroz Hrvatsku koštati oko milijardu evra, a kroz Srbiju 250 miliona evra.

To će omogućiti brzinu vozova od 160 km/h, a putovanje između dve prestonice skratiće se sa sedam na četiri časa, najavljuje portparol kompanije "Infrastruktura železnice Srbije" Nenad Stanisavljević.
"Kroz radne grupe će biti precizirano stanje pruge Beograd- Šid, kao dela Koridora 10 kroz Srbiju", kaže Stanisavljević i dodaje da je reč o dvokolosečnoj (trificiranoj) pruzi koja je projektovana za brzine od 120 km/h.

On ističe da je levi kolosek iz pravca Beograda ka Šidu u boljem stanju, te da se brzina vozova od Batajnice do Šida kreće oko 100 km/h, dok je deonica od Beograda do Batajnice u nešto lošijem stanju, pa je brzina vozova od 40 do 80 km/h.

"Desni kolosek iz pravca Beograda ka Šidu, na deonici od Rume do Šida je u lošem stanju i zahteva sveobuhvatniju modernizaciju jer brzina vozova iznosi svega između 30 i 50 km/h", kaže Stanisavljević za RTV.

On dodaje da je to razlog što putovanje od Šida do Beograda traje sat i 50 minuta, a da u drugom smeru čak 2 sata i 45 minuta.

"Rekonstrukcijom cele pruge zadovoljavaju se potrebe putnika ali i robnih prevoznika između dve zemlje, čime bi železnički transport na ovom pravcu postao konkurentniji", kaže Stanisavljević i dodaje da je reč o međunarodnoj magistrali Koridora 10, te da zbog toga ovaj projekat ima regionalni ali i međunarodni značaj.

On ističe da su svi infrastrukturni projekti velika šansa za domaću građevinsku operativu, o čemu svedoče svi radovi koji se na železničkoj infrastrukturi u Srbiji trenutno realizuju, te da je izvesno da će, bez obzira na to ko će biti glavni izvođač, veliki deo građevinske operative biti angažovan u tim projektima.

izvor: rtv.rs, foto: NSinfo

POPULARNO