Vlada sprema milione evra za podsticaje za rađanje - Broj stanovnika ispod 7 miliona, kao 1966. godine


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas naciji
povodom dramatičnog razvoja dve teme od presudnog nacionalnog značaja - Kosova i Metohije i broja novorođene dece. Država donosi bogate novčane podsticaje za rađanje.

Neće mi niko soliti pamet, pa ni iz Vlade Srbije, o "pravu na rađanje", jer moj je posao da upozorim naciju na pitanje koje je od presudnog značaja - ukoliko se u Srbiji ne budu rađala deca, ništa nam drugo neće trebati da bi Srbija nestala, rekao je predsednik Aleksandar Vučić uživo iz zgrade Predsedništva Srbije.

Roditeljstvo je lično pravo svakoga, ali moja je dužnost da upozorim na posledice nerađanja i pada nataliteta, rekao je Vučić, iznoseći bukvalno katastrofalne statističke podatke o natalitetu u Srbiji.

Dramatičan gubitak stanovništva doveo je do toga da je na dan 1. marta zabeleženo da je broj stanovnika u Srbiji opao ispod 7 miliona stanovnika, kao što je bilo 1966. godine.

"Gubimo 107 ljudi svakoga dana. To ne možemo da podnesemo ni kao društvo ali ni kao ekonomija, jer će nam uskoro trebati da uvozimo ljude da bi održali privrednu aktivnosti. Možeteli da zamislite da se u upotrbi kola, telefona, kompjuteravratimo u vreme pre šest, sedam decenija", rekao je Vućić.

Za prvo dete 100.000 dinara jednokratno - Za treće i četvrto 30.000 dinara mesečno


Vučić je istakao da ničije ustavno pravo neće biti ugroženo.

"Pišite saopštenja, bavite se feminističkim, ovakvim i onakvim pokretima... Na tome rade svi od Nemačke, Danske, Švedske... samo mi ne preduzimamo ništa, jer smo samoživi", rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da je demografska slika Srbije poražavajuća i da se mora smanjiti negativan prirodni priraštaj, a da je on juče doneo odluku o formiranju Saveta za populacionu politiku.

Srbija, rekao je, u obraćanju naciji, trenutno ima 6.995.808 stanovnika, a da će, ako se ovako nastavi, do 2060. imati između možda manje od 4 miliona stanovnika.

Vučić je kazao da kao predsednik ima pravo da kaže da su posledice pada nataliteta katastrofalne, da mi nemamo decu i nemamo budućnost.

"Broj dece po majci je 1,44 a za prostu reprodukciju treba nam bar 0,8 više. U protivnom, doći ćemo u situaciju da kroz nekoliko godina imamo značajno manje stanovnika sa istim brojem penzionera, a to znači da smo završili kao nacija, nećemo imati ni ekonomski, ni demografski ni politički potencijal", rekao je Vučić te poručio da nam za to nije niko drugi kriv, ni SAD, ni EU... sami smo krivi.

Vlada je u petak usvojila, kaže, populacionu strategiju i poziva sve nadležne da se angažuju na njenom sprovođenju.

"Mi nemamo dece. To je za nas ključni problem", rekao je Vučić.

izvor: mondo.rs, agencije, foto: NSinfo

Za prvo dete 100.000 dinara jednokratno - Za treće i četvrto 30.000 dinara mesečno

POPULARNO